sobota, 3 listopada 2012

Sos śliwkowo-czekoladowy

Sos śliwkowo-czekoladowy to pyszna propozycja na jesienne wieczory lub okres świąteczny. Idealny dodatek do deserów lub do wyjadania prosto ze słoiczka:) 
Już dzisiaj wyobrażam sobie jak polewam nim piernik podziwiając choinkę. Wyczekując świąt testuję stare przepisy w nowych smakowo odsłonach. Ale z tym poczekam do jutra:) Niewątpliwie ten sos jest wspaniałym wykończeniem jutrzejszego deseru. Nie jest za słodki, odpowiednio gęsty, z nutą alkoholu po prostu bajeczny.
Zapraszam
Składniki na 400ml sosu:
8-9 śliwek
100 ml likieru pomarańczowego Cointreau
tabliczka gorzkiej czekolady
cukier brązowy wg uznania

Przygotowanie:
1. Śliwki umyć, usunąć pestki i pokroić w ćwiartki.
2. Umieścić śliwki w rondlu z 100 ml likieru i gotować ok 10-15 min na średnim ogniu aż zmiękną  i będą wyglądały ja "papka"
3. Ostrożnie zmiksować blenderem na gładką masę.
4. Dodać do śliwek połamaną w kostkę gorzką czekoladę i rozpuścić na małym ogniu.
5. Jeżeli śliwki są mało słodkie można dodać cukru wg uznania ja dodałam ok 2 łyżek cukru trzcinowego.

Tak przygotowany sos można od razu podawać do deserów lub przechowywać w lodówce ok 2-3 dni.



Smacznego:)

13 komentarzy:

  1. Zastanawiam się nad połaczeniem czekalady z innymi owocami....np wisienki,maliny...
    Fajny pomysł,zrobię taki sosik do deserów,nawet zwykły budyń przeciez można polać :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm super! Na pewno wypróbuję w Święta- w tym roku cała rodzina zjeżdża się do mnie, więc będzie czym się pochwalić :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Gdyby nie fakt, że zostałam przez ciotkę zasypana ogromną ilością powideł śliwkowych, to właśnie szłabym do sklepu po składniki na sos ;D Stosujesz go do jakichś konkretnych deserów czy tak o, do czego się przydarzy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę że można zrobić ten sos również z powideł. Sos ten miał swoje specjalne zastosowanie o którym będzie mowa w jutrzejszym poście:)A pasować będzie do wielu innych deserów:)

      Usuń
  4. Taki sos do deserów to coś wspaniałego :D

    OdpowiedzUsuń
  5. piernik z taką polewą, ale się rozmarzyłam ...
    bardzo się cieszę, że tu trafiłam, bardzo Cię polubiłam oglądając program, będę zaglądać regularnie, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Polityczna poprawnośc wymagałaby, aby podać źródło tej klasycznej inspiracji.

    OdpowiedzUsuń
  7. Aż korci żeby zamoczyć tam palec albo łyżeczkę :):) Ty to masz głowę :) pzdr. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zapowiada się pysznie :)) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. mmmm, obawiam się, że zjadłabym cały słoik :)

    OdpowiedzUsuń

drukuj