Te ciasto gwarantuje dobra zabawę:))
Jego składnikiem są % które nadają mu charakteru. U mnie tym razem była wersja z whisky ale polecam każdy inny mocny trunek.
Ciasto jest bardzo kaloryczne, w smaku nie ma sobie równych. Zawdzięcza to prażonemu słonecznikowi, który fajnie chrupie w pysznej masie. Zachęcam do wypróbowania.
Przepis znany mi od lat - przypomniany przez wiosenka27 na jej cudownym blogu eksplozja smaku
Składniki na ciasto:
-
4 jajka
-
8 łyżek cukru
-
4 łyżki mąki pszennej
-
4 łyżki mąki ziemniaczanej
-
2 łyżki kakao
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
-
1 puszka masy korówkowej lub 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego gotowanego przez 2 godz w garnku z wodą pod przykryciem.
-
1 duża szklanka słonecznika łuskanego
-
1/2 szklanki cukru (można dać mniej)
-
1 kostka masła
-
2 podwójne paczki herbatnikówwhisky ok 150ml
Ugotowane wcześniej mleko skondensowane lub gotowa już puszka masy korówkowej - utrzeć z masłem, na końcu dodać słonecznik. Masę wyłożyć na nasączony biszkopt. Na masie ułożyć warstwę herbatników maczanych w whisky, potem wierzch polać dowolną polewą.
U mnie przepis na idealną znaleziony na tym blogu
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki śmietany
- 3 łyżki kakao
- 6 dkg masła
- 1 łyżeczka żelatyny
Polać ciasto.
Smacznego:)
Coś jest nie tak w tym przepisie...
OdpowiedzUsuńNie wiem ile trzeba masy krówkowej (bo jest napisane "1 masy krówkowej", więc może to być 1 opakowanie masy krówkowej, albo i też 1 szklanka masy krówkowej).
Nie jest też napisane kiedy ją dodać i do czego - czy do słonecznika w maśle czy później do ugotowanego mleka.
I tu kolejny problem - jakie mleko? W produktach nie ma w ogóle nic o mleku... Nie wiadomo ile tego mleka... I rozumiem, że to mleko ucieramy z pozostałą częścią masła, tak? I wtedy do tego masa krówkowa?
Proszę o "naprawienie" przepisu, bo ciasto wygląda pięknie i wydaje mi się, że tak też może smakować :)))
Pozdrawiam.
poprawione!!! dziękuje za cenne uwagi.
OdpowiedzUsuńNa przyszłość zawsze umieszczam źródło przepisu - podlinkowane - więc tam na pewno znajduje się dokładny przepis.Jeszcze raz dziękuje za spostrzegawczość i zachęcam do wypróbowania:)
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń