środa, 17 sierpnia 2011

Ciasto drożdżowe ze śliwkami


Pyszne ciasto które już nie raz gościło na stole w moim domu. Idealnie komponuje się ze śliwkami, ale pasują również inne sezonowe owoce. Zawsze się udaje, pięknie pachnie i smakuje bosko jeszcze ciepłe ze szklanka zimnego mleka. 


Przepis zaczerpnięty z tego blogu. (cytuje za autorem)

Składniki na zaczyn:
  • 4 łyżeczki suchych drożdży (16 g) lub 32 g drożdży świeżych
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki cukru
Ponadto na ciasto:
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego
  • otarta skórka z połowy cytryny
  • szczypta soli
  • 1/4 kostki rozpuszczonego masła (kostka 250g)
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • śliwki węgierki, około 1 kilograma
I na kruszonkę:
  • 180 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • cukier waniliowy - 16 g
  • pół kostki roztopionego masła
  • 1/4 łyżeczki cynamonu

Przygotować zaczyn. Do dużego naczynia wlać mleko i dodać drożdże. Dodać mąkę, cukier i wymieszać. Przykryć i zostawić do podwojenia objętości. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę czasu, aż podwoi objętość.
W międzyczasie przygotować kruszonkę. Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem, zalać gorącym i roztopionym masłem. Dobrze połączyć i zrobić kruszonkę.
Dużą blachę o wymiarach 40 x 30 cm** wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto. Ułożyć obok siebie połówki śliwek (stroną rozciętą do góry), posypać kruszonką i odstawić jeszcze do wyrośnięcia na pół godziny.
Piec w temperaturze 180°C przez około 45 minut, aż kruszonka lekko się zarumieni, do tzw. suchego patyczka.

Smacznego :)

4 komentarze:

  1. To już ten idealny czas na drożdżowe ze śliwkami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. cudnie wygląda....;) ale mi zrobiłas ochoty na drożdżowca

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepraszam, ale w mojej kuchni szklanki sa roznej wielkosci :) Czy w Pani przepisach, szklanka ma pojemnosc 250 ml?

    OdpowiedzUsuń
  4. jak trafiłam na tego bloga ,aż mi się oczy zaświeciły.w końcu od a-z to co lubię.fajny przepis .drożdżówka trochę inna niż moja.na pewno będę piekła.pozdrawiam
    http://hopdogara.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

drukuj