niedziela, 11 grudnia 2011

Ciasto z serem i jagodami

Ciasto które dzisiaj prezentuje zrobiłam już dawno jednak ciągle nie umiało doczekać się wpisu. Jest pyszne!!! ser i jagody to idealne połączenie:)
Musicie koniecznie spróbować.

Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru (lub mniej, ciasto jest dość słodkie)
  • pół kostki (125 g) zimnego masła
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 duże jajko
Składniki na masę serową:
  • 170 g kremowego serka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 duże jajko
Składniki na masę jagodową:
  • 1 szklanka jagód lub borówki amerykańskiej (mogą być mrożone)
  • 1/4 szklanki soku jabłkowego (lub innego)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 2 łyżeczki wody
Ponadto:


  • pół szklanki płatków migdałowych

Jagody wsypać do małego garnuszka, dodać sok, zagotować. Gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, około 3 minuty. Mąkę ziemniaczaną zmieszać z wodą, dodać do jagód, wymieszać i jeszcze chwilę pogotować do zgęstnienia. Przestudzić.
Mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło i posiekać, aż masło zmieni się w małe grudki (jak kruszonka). Odsypać pół szklanki (potrzebne będzie do posypania), a resztę przesypać do sporej miski, dodać proszek do pieczenia, sodę, skórkę z cytryny, wymieszać. Jogurt wymieszać z ekstraktem waniliowym i jajkiem, dodać do suchych składników i wymieszać (zmiksować).
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wymieszane ciasto przełożyć do tortownicy, wygładzić powierzchnię.
Ser ubić z cukrem, jajkiem i sokiem z cytryny na gładką masę. Rozprowadzić po powierzchni ciasta zostawiając po bokach 2 cm margines. Delikatnie na serze rozłożyć masę owocową.
Do odłożonej 1/2 szklanki okruszków dodać płatki migdałowe, wymieszać i posypać po powierzchni ciasta, koncentrując się głównie na jego brzegach.
Piec w temperaturze 180ºC, przez 30 - 40 minut, aż powierzchnia będzie ładnie ozłocona. Można podawać ciepłe lub ostudzone.
Smacznego :)

5 komentarzy:

drukuj