czwartek, 13 września 2012

Pachnące ciasteczka

Dzisiaj zapraszam na pachnące ciasteczka - czekały troszkę na realizację ale są w bardzo odpowiednim momencie (w moim ogrodzie kwitnie lawenda).  Kiedy dostałam od koleżanki Magdy piękny słoiczek a w nim cudowne kwiaty lawendy wiedziałam że będzie coś pysznego. I tak oto w popołudnie postały ciasteczka lawendowe. Są idealnie słodkie, maślane a lawenda nadaję im pięknego zapachu, który roznosi się podczas pieczenia po całym domu. Należy uważać aby nie dać jej za dużo gdyż mogą smakować jak perfumy lub zawieszka na mole:)
 Składniki:

  • 250g mąki
  • 100g masła
  • 1 łyżka jogurtu
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka lawendy (można więcej ale należy uważać na intensywność)
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiać przez sitko, dodać proszek, jajko, miękkie masło i jogurt.
2. Ciasto dokładnie zagnieść. Uformować kulkę, zawinąć w folię i umieścić w lodówce na 20 min.
3. Lekko rozwałkować ciasto. posypać lawendą i jeszcze raz rozwałkować na grubość 0,5mm.
4. Wykroić kółka. Wykładać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp 180C 12-15 min.



Smacznego:)

22 komentarze:

  1. śliczne małe sloneczeka o zapachu jesieni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne te maluszki :) Nigdy nie próbowałam lawendy, ciekawa jestem ich smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wysmienite:) będę musiała zrobić

    OdpowiedzUsuń
  4. Cześc Kinga, ciasteczka fajne, również robię podobne tylko bardzie w styliu klasycznego shortbread...ale...nie uważasz, że dodatek proszku do pieczenia w przypadku zwykłych, maślanych ciasteczek jest zbędny ? Byłyby bardziej delikatne bez proszku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Staram się próbować rożnych przepisów ten akurat miał udział proszku do pieczenia:)ciasteczka były delikatne ale następnym razem spróbuje zrobić bez proszku i lawendę zamienię na melisę z limonką:)zobaczymy efekt. Pozdrawiam

      Usuń
  5. chyba bedę zmuszona znowu zacząc uprawiać sport, bo na żadne diety nie mam oczoty. jak widzę te wszystkie przepisy, chce mi sie znowu piec. a jak upiekę, nie bedę się mogła oprzeć! :D i ty mówisz, że to ja jestem czarodziejką, czarodziejko?? kiss!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Weszlam na bloga, patrzę na nagłówek i zastanawiałam się skąd Cię kojarzę ;) heh.
    A ciasteczka wyglądają kusząco ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow ale pięknie wyglądają !

    Pozdrawiam i obserwuje :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam ciasteczka lawendowe i samą lawendę.:)
    Wiedziałam,że znam CIę z jakiegoś bloga ! :) Teraz juz wiem:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam! Mam do Pani pytanie, otóż czy można dodać do tych ciasteczek wanilię zamiast lawendy?

    OdpowiedzUsuń
  10. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  11. Jeszcze nie miałam okazji nigdy spróbować czegokolwiek z lawendą. Myślałam - czy to jest na pewno jadalne? Kolejny raz spotykam się z takim połączeniem i tym razem wypróbuję. Jak tylko najszybciej się da :)

    OdpowiedzUsuń
  12. A czy można zwykłe masło zastąpić orzechowym ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to zupełnie zmieni smak tych ciastek. Są to typowe ciastka maślane, jeżeli chcesz aby miały nutę orzechową spokojnie użyj masła orzechowego. Daj znać jak wyszły bo sama jestem ciekawa? :)

      Usuń
    2. nie ma sprawy, jutro mam zamiar przystąpić do działania, więc na pewno pochwalę się efektem :) pozdrawiam!

      Usuń
  13. Ciastka wczoraj upieczone :) Efekt już na blogu :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

drukuj