środa, 28 listopada 2012

W prostocie siła czyli baton kokosowy

"Gdy emocje już opadną 
Jak po wielkiej bitwie kurz..."

pora zrobić coś słodkiego 
i do przodu dalej  pójść:)

Kochani chyba wszystkie posty na tym blogu będą teraz dziękczynne:) Ale jak mam Wam wynagrodzić to co dla mnie zrobiliście? Słowa nie wystarczą. Każdego z Was chciałaby wycałować, wyściskać i jeszcze raz podziękować za każdy komentarz, za czas który mi poświęcacie! Doceniam to!

Nie lubię komplikować, za to cenię sobie prostotę bo czyż nie najlepsza na świecie jest świeża pajda chleba z masłem albo ziemniaki z kefirem? W prostocie siła! Dlatego dzisiaj szybki, pyszny baton migdałowo-kokosowy.

Składniki:
 2 szklanki zmielonych ciastek owsianych (jest to ok 1 opakowanie)
1/2 szklanki masła
2 szklanki wiórków kokosowych
1 puszka skondensowanego mleka słodzonego
1/2 szklanki blanszowanych migdałów
1 szklanka gorzkiej i mlecznej czekolady pokrojonej w kostkę

Przygotowanie:
1. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nastawiamy na temp 180 C.
2. W naczyniu mieszamy zmielone ciastka i roztopione masło, aż otrzymamy jednolitą, gładką masę. Nakładamy ją na dno wcześniej przygotowanej foremki i pieczemy 12-15 min.
3. Łączymy wiórki kokosowe i mleko w małym naczyniu. Polewamy nimi upieczone ciasto, a następnie na tą warstwę nakładamy migdały. Pieczemy 15-18 min lub do momentu kiedy migdały będą przypieczone.
4. Wyciągamy z piekarnika i posypujemy po wierzchu kosatkami czekolady. Można wsadzić jeszcze na chwilkę do piekarnika aby się lekko rozpłynęła.
5. Czekamy parę minut, aż wiórki się rozpuszczą i ponownie posypujemy nimi ciasto. Studzimy całkowicie w foremce.


Smacznego:)

56 komentarzy:

  1. ale smakowicie wygląda:) mmmm

    OdpowiedzUsuń
  2. wooow pomimo ze jest juz po północy zjadłbym cały talerz :) pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. i teraz zamiast do spania to pobiegne do lodówki:) Kinia super przepis !

    OdpowiedzUsuń
  4. omg! jak mam iść na diete jak podsuwasz takie pyszności?!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda obłędnie :) Czuję, że zasmakowałby chyba każdemu.

    OdpowiedzUsuń
  6. Super!!! Cyba wypróbuję zamiast ostatnio tak często eksploatowanego przepisu na kokosanki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. pyszności :)) nawet nie wiesz, jak się cieszę, że zaszłaś w programie tak daleko!! zrobiłaś to dzięki talentowi i pasji :))
    była jedna osoba, której nie zdołałam polubić i bałam się, że może zagrozić Twojej pozycji... ale udało się!!
    gratuluję jeszcze raz!! i dobrego dnia :)))))))

    OdpowiedzUsuń
  8. cudowne te batoniki!:) bounty jest moim ulubionym, a ty serwujesz taką wersję!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda nieziemsko, w sumie wydaje się niezbyt trudne, może mi się uda :P

    OdpowiedzUsuń
  10. pewnie znika w 2 minuty :):)

    OdpowiedzUsuń
  11. Faktycznie w prostocie siła...wyglada cudnie a smakuje pewnie obłędnie.

    OdpowiedzUsuń
  12. mniam ale smakowicie wygląda :) na pewno wypróbuje ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  13. ooo jaaaa...wygląda rewelacyjnie - mam wszystkie składniki prócz migdałów - wezmę się za te batoniki, jak tylko wykończę jeść muffinki bananowe :))

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda pycha! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wszystko, co lubię, mniam! :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Rewelacyjny pomysł! Kingo, jeszcze ja Ci nie gratulowałam. Z udziałem ogromnych emocji śledziłam każdy Twój występ i mocno trzymałam kciuki, by Ci się udało. Dla mnie wygrałaś! Gratuluję Ci wielkiego talentu! Pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda smakowicie:) Mam wielką nadzieję Kinga, że niedługo wydasz jakąś swoją książę kucharską!

    OdpowiedzUsuń
  18. o jezu chryste, to uczta dla mego podniebienia:) uwielbiam wszystko co kokosowe, wiec juz wiem co bedzie moim kolejnym wypiekiem:) serdecznie pozdrawiam, i dla mnie Kingo jestes prawdziwym masterchefem:)

    OdpowiedzUsuń
  19. yummy <3 wszystko co słodkie nie jest mi obce i chętnie bym wszamała :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Też ostatnio robiłam batoniki z mlekiem skondensowanym :) strasznie słodkie wyszły, ale słodycze mają to do siebie:) Twoje wyglądają bardzo pysznie, jak wszystko tu.
    Czy będzie można Cię zobaczyć na tym spotkaniu w empiku, o którym pisała Basia na swoim blogu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niestety nie:( chodzę do pracy 6 dni w tygodniu i niestety nie dam rady się wyrwać :( kurcze chciałabym Wszystkich Was spotkać.
      Ale co się odwlecze to nie uciecze :))

      Usuń
  21. ale fajny! przypomina mi taki torcik migdałowy z Ikea. Mmm, ale taki domowy to na pewno smaczniejszy! Przepis prosty, więc na pewno się pokuszę! :)
    Gratuluję finału w MC. Jesteś WIELKA :) :*

    OdpowiedzUsuń
  22. Pani Kingo, zupełnie przypadkowo trafiłam na Pani blog i bardzo się z tego cieszę:) Już dodałam go do obserwowanych i zakładek, wieczorem przeczytam od deski do deski!

    Co tydzień z dużym zaciekawieniem i podziwem obserwowaliśmy Pani zmagania w MC i... dla mnie to Pani jest pierwszym polskim Masterchefem!:)

    Trzymam kciuki za dalsze sukcesy, zapraszam na mojego bloga i serdecznie pozdrawiam,
    Oliko
    www.cutiepiecooking.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  23. Mmmm, takie pyszności idealne na weekend. Mój Partner ma urodziny więc na pewno mu takie coś zaserwuję

    OdpowiedzUsuń
  24. wypróbuję kiedyś wszystkie Twoje przepisy ;D

    OdpowiedzUsuń
  25. Mam ogromną ochotę na wypróbowanie Twojego przepisu :) Uwielbiam kokos, ciastka owsiane i czekoladę, coś dla mnie :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  26. A ja bym bardzo chciała (zresztą pewnie nie tylko ja :P) znaleźć pewnego dnia Twoją Kingo książkę z przepisami na półce w księgarni :)))))
    a baton właśnie się chłodzi i muszę go pilnować bo kręci się koło niego duużo łasuchów i mogłoby nie starczyć dla mnie :))):)))

    OdpowiedzUsuń
  27. Witaj Kingo! Do samego końca kibicowałam Ci i trzymałam za Ciebie mocno kciuki! Gratuluję zajścia tak wysoko! Brawo! Piękne sa Twoje przepisy, myślę, że już stały sie dla mnie inspiracją, więc na pewno coś wypróbuję, zwłaszcza, że jestem niepoprawną sernikomaniaczką;) Pozdrawiam i w wolnej chwili zapraszam do siebie! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  28. Super przepis !
    na pewno wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Fajny i szybki przepis na coś słodkiego, świetnie wyglądającego i pewnie zarazem bardzo smacznego - w wolnym czasie mam nadzieję wypróbować Twój przepis ;) Dzięki Twojemu udziałowi w programie Masterchef mogłam ujrzeć osobę z niebywałym smakiem i ogromną pasją, którą zaraziłaś pewnie ogrom ludzi, w tym mnie i za to Ci bardzo dziękuję ;* Pozdrawiam i mam ogromną nadzieję, że w najbliższej przyszłości i Twoja książka zagości na półkach ;D

    OdpowiedzUsuń
  30. O Boże jak to pięknie wygląda! :) I na dodatek jakie szybkie:) Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  31. wygląda obłędnie! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  32. Wygląda cudownie i na pewno równie dobrze smakuje! Z całą pewnością niedługo wypróbuję Twoje przepisy! ;) Chciałabym też pogratulować udziału w Master Chef! Oglądałam każdy odcinek i mocno ściskałam za Ciebie kciuki! Jesteś fenomenalną osobą <3

    OdpowiedzUsuń
  33. Mam pytanie, czy znasz może jakiś przepis na domowej roboty lody? Chciałabym zrobić niespodziankę mojej chrześniaczce, bo ma niedługo urodziny, a wiem że nic jej tak nie ucieszy jak lody! :)

    Twoje przepisy są świetne! Pozdrawiam i liczę na odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Swietny przepis,udalo sie ;) mam nadzieje ze uda sie zorganizowac spotkanie fanow ;).
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  35. Swietny przepis,udalo sie ;) mam nadzieje ze uda sie zorganizowac spotkanie fanow ;).
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  36. mam w planach robić go w sobote rano na imieniny taty mam nadzieję ,że wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
  37. Okej jutro robie ;D Pochwale sie na fb gotowym ;D

    OdpowiedzUsuń
  38. WLASNIE ZDECYDOWALAM ZE TEZ DZIS ZROBIE!CHOC ZADKO PIECZE;DZIEKI TOBIE KINGA ZACZYNAM ;)

    OdpowiedzUsuń
  39. Muszę spróbować zrobić to ciasto, zobaczymy co mi wyjdzie! :) Ale mam dwa pytania:
    1- co to są blanszowane migdały?? jakieś inne niż zwykłe ze sklepu? :)
    2- ciastka owsiane można kupić czy trzeba robić samemu?

    Pozdrowionka Kinga dla Ciebie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. blanszowane migdały to migdały bez brązowej skórki. Oczywiście można je kupić w sklepie lub samemu zblanszować tzn zalać wrzątkiem migdały w brązowej skórce.
      ciastka owsiane można kupić w sklepie ja najczęściej kupuję Digestive ale są również innych marek.
      Można też zrobić samemu:)

      Usuń
    2. Dziękuję ślicznie :D
      Muszę spróbować to ciasto bo wszystko co kokosowe to same pychotki!! :))
      Jak zrobię to podzielę się wynikami :D
      Pozdrowionka! :)

      Usuń
  40. Ciastko pyszne.
    Polecam zjeść na ciepło...POEZJA SMAKU.
    NIe mogłam się doczekać i ukroiłam zaraz po wyjęciu z pieca jak tylko lekko ostygło. Czekolada była płynna....dołożyłam gałkę lodów waniliowych i rozpłynęłam się.
    Polecam !

    OdpowiedzUsuń
  41. Może to przeoczyłam, albo to jest zbyt oczywiste.. ale czy mleko ma być ugotowane przed połączeniem z wiórkami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie:) mleko prosto z puszki mieszamy z wiórkami i wylewamy masę na spód.

      Usuń
  42. Kingo, świetny przepis jak każdy twój, jesteś niebywałą osobą, któą uwielbiam ;)))
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  43. Dziś zrobiłam to ciasto... PYCHOTA! :)
    Super :*
    Dziękuję za przepis :)i będę polecać :D

    OdpowiedzUsuń

drukuj