czwartek, 13 grudnia 2012

Baton czekoladowy z orzechami i piankami

Ten przepis jest świetnym rozwiązaniem kiedy brakuje nam czasu, nie chcemy użyć lub nie mamy miksera i mamy ogromna ochotę na czekoladę. Spód jest ekstremalnie czekoladowy, orzechy są chrupkie a pianki nadają słodyczy i fajnie się topią:) Oczywiście jest to ciekawa baza pod różne kombinacje smakowe. Na pewno spróbuję zrobić z żurawiną i solonymi orzeszkami. A wy jaką wersję zrobicie?

składniki:
1/2 szklanki masła
1/2 szklanki kakao
1 szklanka cukru
1 jako
1/2 szklanki mąki
1/4 szklanki maślanki
1 łyżeczka wanilii
1 szklanka pianek marshmallow
1 szklanka grubo siekanych orzechów włoskich
1 czekolady deserowej pokrojonej w 1 cm kostkę

przygotowanie:
1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180C. Formę kwadratową 20x20 cm wykładam papierem do pieczenia.
2. W średniej wielkości rondlu, na małym ogniu łączymy masło i kakao, mieszam aż masa stanie się jednolita.
3.  Ściągam z palnika dodaję, dodajemy cukier, mąkę , jajko maślankę i wanilię. Mieszam aż masa będzie jednolita.
4. Nakładam ciasto równomiernie na wcześniej przygotowaną formę. Piekę 25 min lub do momentu aż środek ciasta będzie suchy (nie przypiekamy w przeciwnym razie ciasto będzie suche)
5. Wyciągamy z piekarnika, posypujemy po wierzchu pokrojonymi w 1 cm kosteczkę piankami, orzechami włoskimi i czekoladą.
6. Ponownie wkładam do piekarnika na 3-5 min lub do momentu aż składniki topiąc się, połączą się.


Smacznego:)

20 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie :)

    Kibicowałam Ci w programie, Kinga, od momentu gdy przeczytałam, ze jesteś fotografem! :)

    Będę zaglądać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam w tym tygodniu podobne ciasto i na początku miałam problem z piankami, ale na szczęście zmiękły później :) U mnie nazywało się to Rocky Road Brownies. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale kusisz, wygląda obłędnie, a smakuje pewnie jeszcze lepiej ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny. Cudowny. Ukochany!

    OdpowiedzUsuń
  5. zobaczyłam GO na fejsie i umarłam.... wcześniej zdążyłam zaślinić klawiaturę :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pięknie i pewnie smakuje równie dobrze jak wygląda :) Wypróbuję na święta :) Pozdrawiam!
    http://sandstormscreation.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Taki jeden maleńki kawałek poproszę :) Nigdy nie robiłam, nawet podobnego :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ty Kinga chyba nie jesz tych Swoich wypieków że jesteś taka szczupła... szok! pyszności!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale cudo! Wygląda mega czekoladowo i bardzo pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. widziałam takie cudo na pewnych pięknych zdjęciach, ale nie mogłam znaleźć przepisu, to musi być nieziemsko dobre :))

    OdpowiedzUsuń
  11. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  12. i się głodna zrobiłam:( A dieta miała być:(

    OdpowiedzUsuń
  13. Ostatnio biorę w ciemno wszystko co z czekoladą ;) Tym razem nie będzie inaczej. Pianki lubię średnio, ale jak to się ciąąąągnie cudnie!

    OdpowiedzUsuń
  14. Właśnie sie zastanawiam Kingo, ty taka chuda, a tyle pyszności robisz ;) To na pewno jest przepyszne, na pewno spróbuję ;) MAma pytanie pół szklanki masła, to będzie około pół kostki masłą ??
    Pozdrawiam Adam

    OdpowiedzUsuń
  15. Zrobilam dzisiaj... :-) <3
    Dodalam posiekane rodzynki, orzechy migdaly I kawalki ciemnej czekolady.. mniaam ..Przepyszny.
    Smak mocno czekoladowego ciasta i bakali
    Zrobie jeszcze raz i zabiore na swieta w gosci

    OdpowiedzUsuń

drukuj