środa, 19 grudnia 2012

Świąteczny placek orzechowy

Placek orzechowy na razowym spodzie z cynamonem to pyszna propozycja na pachnące, słodkie Święta.
Jest ekstremalnie  orzechowo, karmelowo i cynamonowo. Tarta zniknęła tak szybko jak się pojawiła.
Już dzisiaj zapraszam na kolejny wpis świąteczny. Królem dnia będzie niebiański sernik pomarańczowy z cappuccino na spodzie z orzechów włoskich.
składniki na spód:
100 g masła lub margaryny
50 g cukru
150 g maki pszennej razowej
1 jajko
szczypta soli
2 łyżki cynamonu
składniki na farsz:
400 g orzechów ja użyłam: 200g orzechów włoskich , 50 g migdałów , 50 g orzechów nerkowca, 25 g solonych orzeszków ziemnych, 25 g słonecznika łuskanego, 50 g pistacji
400 g cukru
250 ml wody
100 g śmietany 36%
200 g masła lub margaryny
1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:
1. W dużej misce umieścić mąkę, jajko, cukier 50 g, cynamon, szczyptę soli i pokrojone w kostkę zimne masło. Szybko zagnieść składniki, zawinąć w folie i umieścić na 30 min w lodówce.
2. Orzechy posiekać na mniejsze kawałki
3. Szklankę wody = 250 ml wraz z cukrem 400 g i sokiem z cytryny zagotować cały czas mieszając aż cukier się skarmelizuje tzn zacznie się robić brązowy. Rondel ściągnąć z ognia i ostrożnie dodać śmietanę, orzechy i masło pokrojone w kostkę. Wszystko dokładnie wymieszać, a masło starannie rozpuścić w karmelu.
4. Okrągłą formę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i oprószyć bułka tartą.
5. Ciasto po 30 min wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość ok 0,5 cm podsypując mąką blat. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, docisnąć brzegi a wystające ponad formę obciąć nożem. 
6. Z ciasta które nam zostało po obcięciu brzegów ponownie rozwałkowujemy placek i wycinamy foremkami gwiazdki do dekoracji.
7. Do wyłożonej ciastem foremki przelewamy gotowa masę karmelową i wyrównujemy. Na masę wykładamy gwiazdki z razowego ciasta kruchego.
8. Gotowe ciasto wsadzić do piekarnika nastawionego do temperatury 180 C na 30 min.
Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień podawane z gałką lodów waniliowych lub bita śmietaną.

Smacznego:)

40 komentarzy:

  1. Kinga!
    Świetny przepis! Będę go wypróbowywać w weekend :*

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda niebiańsko ;-) nie zasnę teraz....

    OdpowiedzUsuń
  3. Ach te wszystkie orzechy, też będę miała problemy z zaśnięciem

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis jest super, a Twoje wykonanie przepiękne !

    brightlikesun.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. lecę do nocnego po składniki i chyba zrobię bo nie wytrzymam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. orzechowo i karmelowo czyli pysznie
    i te gwiazdeczki, cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oh ale orzechowe szalenstwo:D
    Mój tata chyba by zwariowal z radosci!
    http://odeszczu.blogspot.ie/ zapraszam do siebie na ciasteczka kruche w ksztalcie torebek herbaty:) z czekoladowa polewa:)

    OdpowiedzUsuń
  8. tyle dobroci w jednym kółku.. co za okrutna pora! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. To musi smakować obłędnie :) Karmel i orzechy - niebo w gębie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Smakowicie wygląda! :)
    Naprawdę swiątecznie i pysznie.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Mam ochotę na takie cudo, pięknie się prezentuje!!

    OdpowiedzUsuń
  12. To musi być smaczna tarta! Ile w niej orzechów!
    Tobie również Wesołych i Zdrowych Świąt Babko!- Fajne zdjęcie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. bardzo ładna oprawa graficzna!
    Pozdrawiam :]

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie dziwię się, bo wygląda obłędnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pięknie wygląda:)
    Pozdrawiam Zosia

    OdpowiedzUsuń
  16. wygląda cudnie:) elegancja Francja!:)a do tego pełen chrupiących orzechów:D achhh
    totalna rozpusta

    OdpowiedzUsuń
  17. Kolejny przepis do wypróbowania,pysznie wygląda i te orzechy....:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  18. Chciałabym taki zjeść, ale mam aparat na zębach i orzechy mi straszne w tym przypadku :(

    OdpowiedzUsuń
  19. Ale pięknie wygląda! Zapisuję przepis do swojego notesu i kiedyś z pewnością wypróbuję :D

    OdpowiedzUsuń
  20. wygląda bardzo smacznie ;)
    a razową mąkę można zastąpić pszenną?

    OdpowiedzUsuń
  21. ojej! to chyba najpiękniejsze ciacho jakie widziałam w życiu! jestem oczarowana i wypróbuję w weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Ze zdjęć wynika, że cudowne, ale zobaczymy jak się zrobi samemu, pewnie tak samo jak na zdjęciu ;) Tymczasem zapraszam do siebie www.tylkokuchcik.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  23. OOO jakie fajne świąteczne logo :)))))

    OdpowiedzUsuń
  24. Pyszności, dziękuję za taki ciekawy i pyszny przepis, planuję zrobić na święta:)
    Oczywiście obserwuję i czekam na więcej smakowitych przepisów!
    buźka

    OdpowiedzUsuń
  25. Proste i genialne! Koniecznie do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  26. To musi być coś pysznego :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Twoja tarta orzechowa to podobny przepis ciasta zwanego Toska kaka.. populane w Szwecji, dodawane sa tez platki migdalow.
    Warte wyprubowania :))

    OdpowiedzUsuń
  28. Przedwczoraj trafiłam na to ciasto w innym blogu. Tam jest tylko taka różnica, że użyto 1 rodzaju orzechów i kwaśną śmietanę, a tu 36% i nie wiem co robić?;) Bo ciasto uczynię na pewno;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w tym placku można użyć dowolnych orzechów. Ja do karmelu zawsze dodaję słodką śmietankę :)

      Usuń
  29. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  30. mmm...REWELACJA!!! Mati przyniósł nam placek do pracy. Zniknął w minutkę. Dziękujemy!!!

    OdpowiedzUsuń
  31. Ciasto już zrobione!:) Wygląda bajecznie! Pyszne połączenie smakowe:)Czysta słodycz:)Ale premiera we Wigilię:) Do tego lody waniliowe własnej produkcji (oby się udały;)...oraz jeszcze dziś zrobię Twój sernik z jabłkami i z bezą:)

    Dziękuję Kingo za te wszystkie pyszne przepisy jakie zamieszczasz na swoim blogu :) Twój blog jest najlepszy!:), bo jesteś bardzo pozytywną i przemiłą osobą:) a oprócz tego masz świetne wyczucie smaku, robisz super zdjęcia, dodajesz szczere opisy i bije od Ciebie naturalność i szczerość! Poza tym inspirujesz Kingo!:) Dziękuję Ci za to!

    Życzę Tobie i Twoim Bliskim spokojnych i magicznych Świąt i wiele pomyślności i Szczęścia!!! w Nowym Roku :)

    Pozdrawiam,
    Ania:)

    OdpowiedzUsuń
  32. Nietypowe i smaczne.
    Osobiście wolę wersję złamaną odrobiną bitej śmietany - samo w sobie ciasto jest dla mnie za słodkie. Śmietana świetnie zrównoważa karmel i uzupełnia masę orzechową.

    OdpowiedzUsuń
  33. Ciasto wygląda obłędnie, szkoda że nie trafiłam na ten przepis przed świętami, ale jeszcze nic straconego ;) Wesołych!

    OdpowiedzUsuń
  34. Zrobiłam na święta. Przepyszne!!!

    OdpowiedzUsuń

drukuj