niedziela, 23 grudnia 2012

Muffinki z bezą włoską

Szybko, szybko, szybko:) - ekspresowy post. Tyle ostatnio się dzieję i o wszystkim Wam na spokojnie opowiem. Teraz wybaczcie mój pośpiech ale na ostatni moment sprzątam, gotuję, kupuję i pracuję :) Obiecuję Wam w przyszłym roku będzie więcej przepisów i starannie się do nich już teraz przygotowuję. 
Szybki post i szybkie muffinki z orzechami, cytryną i bezą włoską.  Pychaaaaaaa! Tyle musi wystarczyć :)
Składniki: na 12 sztuk
280 g maki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
80 g orzechów posiekanych
1 jako
150 g cukru brązowego
125 g masła o temperaturze pokojowej
150 ml lemoniady : sok z połowy cytryny + woda
100 ml kefiru lub maślanka

Składniki na bezę włoską:
2 białka
100 g cukru
40 ml wody

Przygotowanie muffinek:
1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 C , funkcja grzanie góra i dół.
2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cynamonem i orzechami.
3. Jajko utrzeć na puszystą pasę z cukrem oraz masłem - ja to robię mikserem ok 5 min. Dodać lemoniadę i kefir, dobrze wymieszać.
4.  Do masy z lemoniadą przesiać mąkę i mieszać aż powstanie gładkie ciasto.
5. Ciasto przelać do formy na muffinki wyłożonej papilotkami i piec 20 min.
6. Po upieczeniu wystudzić..

Przygotowanie bezy włoskiej:
1. W rondelku zgotować wodę z cukrem aż powstanie gęsty syrop. Powinien on osiągnąć temperaturę ok 120 C - ja nie mam termometru kuchennego więc aby sprawdzić czy syrop jest już gotowy należy do szklanki z zimną wodą wlać łyżeczką jedną krople syropu. Jeśli zrobi się kulka oznacza że jest już gotowy:)
2. W szklanej misce z odrobina soli ubijamy na sztywno piane z 2 białek.
3. Do masy białkowej wlewamy cienką strużką gorący syrop i miksujemy na najwyższych obrotach aż białka wystygną.
4. Tak przygotowana masę wykładamy na wcześniej upieczone Muffinki za pomocą rękawa cukierniczego lub dowolnie łyżką. Ciekawe formy można zrobić również patyczkiem do szaszłyków lub wykałaczką.
5. Beze włoska opalamy palnikiem lub wkładamy na kilka min do piekarnika z funkcją grilla lub tylko górną grzałką na temp 175 C.




Smacznego:)

27 komentarzy:

  1. O matko Kinga, boskie! <3 Wyglądają tak, że chciałabym je od razu spróbować :) I te zdjęcia... no aż brak słów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne są te muffinki. :)Śliczna niebieska aranżacja.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. rany ale cudownie wykonane, aż ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kingo, cudowne! są wprost przeurocze.
    a ja wiem, czemu tyle się dzieje.. widziałam CIę w wczoraj w DDTVN na lepieniu pierogów wraz z Kasią i innymi gośćmi.

    pozdrawiam Cię świątecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję za pozdrowienia i za pomysł na świąteczne ciasto. No i za radość z 1 samodzielnie zrobionego karmelu ( nie mogłam sie oderwać od garnka z reszta karmelu i orzechów ;) ) . A na chwile obecna to ciasto stoi, pachnie na cały dom i kusi. Ale musimy poczekać do jutra ;) Pozdrowienia dla Ciebie i Meża ode mnie oraz dla klaczek od mojego konia ( Twoja starsza kobylka jest w jego wieku i pewnie by mu sie spodobala ;) ) . Najwspanialsza-Z-Żon

    OdpowiedzUsuń
  6. ja się dziś zabieram za muffinki kokosowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają cudownie, pewnie smakują jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygladają pysznie az mam ochote je spròbowac :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Gotuj, piecz, smaż ale też relaksuj się, przytulaj, uśmiechaj i chociaż przez chwilę poleniuchuj ;) A babeczki niebiańskie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. http://zwykladziewczynaja.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglądają przepysznie!! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  12. bardzo Cię lubię, ale proszę Cię, proszę, stróżka to żeńska odmiana stróża, a syrop to raczej strużką :) nie mówiłabym nic, ale juz to któryś raz widzę i nie dałam rady :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. masz racje :) i bardzo Ci dziękuję za czujność :) ja przyznaje się zawsze miałam problemy z ortografią :)

      Usuń
    2. to nie czujność, to tak samo mi się robi:D fajnie, że się nie obrażasz :)

      Usuń
  13. Ściskam Cię świątecznie :*
    i zabieram babeczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo eleganckie te Twoje babeczki:-)
    Z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia życzę
    spokojnych, radosnych i ciepłych chwil, spędzonych wraz
    z bliskimi:-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Kinga,

    Z okazji Świąt życzę Ci szklanki zdrowia, garści życzliwości, pół kilo miłości oraz mnóstwo rodzinnej atmosfery doprawionej solidną szczyptą radości!

    Porywam jedną Twoją babeczkę i pozdrawiam Cię bardzo świątecznie,
    E.

    OdpowiedzUsuń
  16. Najwspanialszych, magicznych Świąt dla Ciebie i Twoich bliskich!

    OdpowiedzUsuń
  17. Wyszły super, nie miałam pojęcia o tego rodzaju bezie. Ale bardzo miło mnie zaskoczyła:). Po zrobieniu punktu 3 trochę zwątpiłam, bo masa wyglądała jak zważona, ale na szczęście po dodaniu mąki wszystko wyglądało ok. Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam muffiny :) a z tą bezą rewelacja

    OdpowiedzUsuń

drukuj