wtorek, 4 czerwca 2013

Tort Amaretto

Ostatnio często pytacie mnie o przepisy na torty, także przedstawiam Wam niezwykle elegancki tort Amaretto dla fanów migdałów i delikatnego kremu. Przygotowanie nie zajmuje wiele czasu , jednak dobrze jest aby tort schłodził się i przegryzł przez 2-3 godziny w lodówce. Ja zazwyczaj dzielę sobie etapy przygotowania tortów na dwa. Dzień przed piekę biszkopt, a na drugi przygotowuje krem i wykańczam tort. Nie jestem zwolenniczką ciężkich kremów maślanych dlatego do tego użyłam serka mascarpone i śmietany kremówki. Mój tort był w wersji bezalkoholowej z likierem amaretto bez % jednak można spokojnie zrobić wersję typowo dla dorosłych
Niestety dzisiaj post bez zdjęć przekroju ciasta ponieważ tort ten był prezentem.



tort amaretto
Smacznego:)

8 komentarzy:

  1. Wyglada przepięknie i pewnie tak smakuje

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepiękny i te włoskie smaki!!! Ja też wybieram mascarpone zamiast masła! Boski :***

    OdpowiedzUsuń
  3. och! żeby mi ktoś upiekł taki torcik :)

    OdpowiedzUsuń
  4. piję właśnie kawę i tak żałuję że nie mam do niej kawałek tego wspaniałego torta :(
    wygląda cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Naprawdę cudny torcik ;-) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda przepysznie :D schrupałabym :D

    OdpowiedzUsuń
  7. wyszedł pyszny:)
    zniknął też równie szybko :)
    świetne przepisy są moją inspiracją:)
    świetne przepisy będę tu często zaglądać:) pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

drukuj