środa, 26 września 2012

Masterchef karp i czekolada


Uffffffffffff kolejny etap za mną. Musicie mi zaufać ale gotować w tej kuchni naprawdę nie jest łatwo. Cały czas mój udział w programie traktuję jako zabawę jednak w takich momentach mój stres i chęć pokazania się z jak najlepszej strony zabijał całą tą przyjemność:( O moich przeżyciach podczas odcinka 4  możecie przeczytać tutaj - wszystko bardzo dokładnie opisałam:)




A poniżej dania które prezentowałam:

Puszyste kotleciki z karpia na grillowanym grapefruicie




SKŁADNIKI:
filet z karpia
1 grejpfrut
1 czosnek
1 cytryna
czarny sezam
1 jajko
mąka
kiełki rzodkiewki
pieprz i sól
cukier
kolendra
chili
olej
Przygotowanie
Filet z karpia (bez skóry) poszatkować lub zmielić.
Rybę połączyć z 1 łyżką soku z grejpfruta, 1 ząbkiem czosnku, skórką z cytryny, 1 ½ łyżeczki czarnego sezamu, jajkiem, mąką, odrobiną pieprzu i soli, chili - wszystko wymieszać.
Kotleciki smażyć na rozgrzanej patelni, aż się zarumienią. W międzyczasie przygotować plastry grejpfruta o grubości 2 cm każdy.
W piekarniku podgrzać grejpfruta w temp. 180 stopni C w opcji grill przez ok. 15 minut.
WINEGRET:
Do oleju, dodać cytrynę, cukier, posiekaną kolendrę, sól, pieprz - wymieszać z kiełkami rzodkiewki.

Na talerzu wyłożyć grejpfruta, na nim umiejscowić pulpeta, na około polać sosem winegret.

Tarteletka z masą czekoladową i owocami oraz serek czekoladowy


SKŁADNIKI:
na masę czekoladową:150 g czekolady deserowej
350 ml śmietany 36%
skórka z pomarańczy
100 g serka mascarpone
ziarenka z ½ laski wanilii
na kruche ciasto do tarteletki:
- 50 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 100g mąki
- 50 g cukru

- owoce do dekoracji

Przygotowanie:
TARTELETKA:
Wszystkie składniki musimy szybko ze sobą zagnieść. Całą masę wkładamy do tartaletki i odstawiamy do lodówki na 15-20 min. Piekarnik nastawiamy na 220 C. Pieczemy 15-20 minut. Studzimy i dekorujemy 100 ml ganach oraz owocami.  - poniżej przygotowanie masy czekoladowej:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie dodajemy do niej 50 ml śmietanki, skórkę pomarańczową i ziarenka wanilii i studzimy. Wystudzoną czekoladę przelewamy do miski gdzie znajduje się 300 ml śmietany 36% i całość energicznie mieszamy.

serek czekoladowy:
Do kokilki wlewamy 100g serka mascarpone wymieszanego z 50g czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej. Zalewamy go ok.25 ml przygotowanej wcześnie ganach i dekorujemy listkiem melisy.

Smacznego:)

zdjęcia pochodzą z oficjalnej strony programu MasterChef http://masterchef.tvn.pl/zdjecia/ i wykonał je Fot. TVN/Bartosz Siedlik


32 komentarze:

  1. Gratulacje i powodzenia dalej! ;-)

    http://szczypta-wege.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak zaczął się odcinek, zastanawiałam się gdzie się podziałaś, bo pokazali Cię gdzieś po 15 minutkach dopiero:) Trzymam mocno kciuki.

    OdpowiedzUsuń
  3. z zapartym tchem oglądam Twoje zmagania. i gorrrąco trzymam kciuki!
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pomysłowe dania przygotowałaś, gratulacje!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przez Ciebie ogladamy w ogole ten program! :) Trzymamy kciuki i zyczymy mimo wszystko dobrej zabawy!

    OdpowiedzUsuń
  6. Widziałam również i oglądałam :) mocno trzymam za Ciebie kciuki!

    OdpowiedzUsuń
  7. trzymam kciuki Kochana, za Ciebie szczególnie! idę zaraz obejrzeć odcinki na necie bo nie miałam czasu widzieć w tv :)

    btw. dajcie znać jak trzeba będzie jakiegoś sms wysłać :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. aaa i mam nadzieję, że wszystkie przepisy będą na blogu! :)

      Usuń
  8. Jak oglądałam w niedzielę program, to się zastanawiałam jak Wy możecie przeżyć tą presję :) No, ale Tobie idzie wyjątkowo dobrze :D Trzymam kciuki!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. oglądałam, trzymamy kciuki!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Och, jakże kusicielsko ! Dla mnie już jesteś masterchef of ever :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciśnienie i stres ogromne, podziwiam za odwagę i trzymam kciuki!

    OdpowiedzUsuń
  12. ciężkie zadania postawili przed Wami! :) podziwiam! i czekam już na kolejny odcinek!

    OdpowiedzUsuń
  13. Oglądam, oglądam i bardzo Ci kibicuję :) Bardzo podoba mi się propozycja z karpiem. Koniecznie musze go spróbować w takiej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetnie wypadasz w tym programie, a pomysł na kotleciki świetny :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Trzymam kciuki za dalsze sukcesy w programie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wile osób nie lubi karpia, ja sama go nie lubiłam,dopóki nie zaczęłam go sama przyrządzać. W Twojej wersji na pewno jest pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  17. Trzymamy kciuki :)

    OdpowiedzUsuń
  18. trzymam kciuki!! a tak w ogóle muszę Ci powiedzieć, że Cię podziwiam... ja nie miałam tyle odwagi żeby zgłosić się na casting i zmierzyć z panią Gessler

    OdpowiedzUsuń
  19. Kibicuję Ci i trzymam kciuki:-) Obyś była tym Pierwszym i Jedynym:-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ciekawy przepis, szczególnie na te kotleciki : )
    Trzymam kciuki !

    OdpowiedzUsuń
  21. Gratuluje i trzymam kciuki;)WeronikaCh

    OdpowiedzUsuń
  22. No powiem szczerze,że WIELKI SZCACUN za udział w programie i za odwagę. Blog jest super i fajnie się go czyta i zapraszam do siebie no i trzymamy kciuki mocno:))))))

    OdpowiedzUsuń
  23. Kinga, podstawową zasadą przy robieniu ganache jest to, że się najpierw podgrzewa śmietankę, a potem dodaje pokruszoną czekoladę. Skoro juz używasz francuskiego terminu, to dobrze byłoby sprawdzić, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz racje:) dziękuję za uwagę. Po prostu kiedyś znalazłam taki przepis i był określany mianem ganache! dzięki Twojej czujności już poprawiam i znowu się czegoś nauczyłam:) Pozdrawiam

      Usuń

drukuj