środa, 20 marca 2013

Babeczki Tiramisu

Kiedy 2 dni temu zadałam pytanie na Facebooku nie sądziłam że spotka się to z takim odzewem. Dotyczyło ono wyboru przepisu na blog. I tak niewielką różnicą głosów wygrało wczorajsze ciasto z piwem i popcornem. Dzisiaj przyszła pora na babeczki z tiramisu. Pyszne, pulchne i bardzo szybkie:)
Zapraszam
Składniki:
3 jajka 
150 g cukru
100 ml oleju
100 ml likieru tiramisu jeżeli nie masz zastąp innym likierem np. Advocatem
150 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
1. Jajka z cukrem ubijać za pomocą miksera ok 5-6 min aż powstanie jasna masa.
2. Do masy z jakami dodać olej i likier tiramisu. Wymieszać.
3. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i przesianą - dokładnie wymieszać.
4. Ciasto wyłożyć do foremki na muffinki wyłożonej papierowymi papilotkami. Piec w piekarniku nastawionym na 175 C z funkcja grzania góra-dół około 20 min. Wystudzić.

Składniki na krem tiramisu:
250 g serka mascarpone
100 ml śmietany 30%
30 ml likier tiramisu
1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
1. Śmietanę ubić za pomocą miksera na sztywno.
2. Dodać do niej mascarpone, likier i cukier. Wszystko ubić mikserem na gładką, gęstą masę.

Krem wykładać łyżką na babeczki i obsypywać kakao.





Smacznego:)

27 komentarzy:

  1. jakie piękne! Kinga są śliczne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Babeczki wyglądają super:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne! Z tą czapeczką z kremu wyglądają rewelacyjnie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. babeczki i to tiramisu - zabójcze kombo! do spróbowania i to szybko! ;))

    OdpowiedzUsuń
  5. Zdjęcia mufinek są tak piękne, że brak słów.

    OdpowiedzUsuń
  6. Artystyczne wydanie mufinek. Pozdrawiam serdecznie Zosia.

    OdpowiedzUsuń
  7. No to juz wiem co zrobię na dzisiejszy wieczór! Dziękuje!

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie one wiosenne, same w sobie stanowią boską dekorację stołu!! Mojej Julce strasznie tęskno do takich babeczek a że uwielbia Tiramisu tymi ją uszczęśliwię, biedna za kilka dni ma egzamin szóstoklasisty i każdego dnia jakieś sprawdziany, kartkówki, wypracowania :( Należy się Julii taka nagroda! Pozdrawiam cieplutko :*

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudne:) aż się proszą żeby już przyszła wiosna. Może jutro:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Same ulubione smaki!
    Babeczki wyglądają cudnie!
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  11. Śliczne i mają cudowne ubranka :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Hmm, mam pytanie, co to jest "likier tiramisu"? Ja do tiramisu dodaję likieru amaretto...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asiu ja uzyłam takiego:
      http://screwdriver.pl/img/alkohole/150.jpg

      Usuń
  13. Pysznie wyglądają te babeczki :)) No i cudowne papilotki :) Mogłabyś zdradzić, gdzie można takie nabyć? :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  14. Wyglądają pysznie ! Na pewno zrobię :) A ile babeczek wychodzi z proporcji podanych w przepisie ? :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Zrobiłam! Nawet 2 porcje! Wczoraj i dziś! Na 12 sztuk wyszło mi za dużo ciasta, następnym razem zrobię z mniejszej porcji a krem przy umiarkowanym stosowaniu (jak odcinam czubek, wybieram trochę ciasta ze środka i nakładam krem, sypie kakaem i zamykam czubkiem) wystarczy nawet na ok. 20 muffinek. A i do kremy więcej likieru żeby mocniej czuć %. :)

    OdpowiedzUsuń

drukuj