poniedziałek, 18 marca 2013

Kotlet i Avocado

Kotlety wieprzowe z panierce z parmezanu i bułki tartej a do tego sałatka z avocado i mozzarellą - tak wyglądała nasza szybka, sobotnia kolacja. Nie jest dietetycznie ale mój mąż uwielbia kotlety :) a ja avocado więc powstało coś takiego. Bardzo fajne i proste danie.
Zapraszam:)
składniki na 2 porcje
2 kotlety wieprzowe
4-5 łyżek bułki tarta
3 łyżki startego parmezanu
żółtko
śmietana 30%
mąka pszenna
sól
pieprz
masło klarowane do smażenia

Przygotowanie:
1. Kotlety wyjmij z lodówki ok 30 min przed smażeniem.
2. Wysusz za pomocą ręcznika papierowego. Tłuczkiem do mięsa  rozbij kotlety wkładając je w folię spożywcza na grubość ok 0,5 cm
3. Posól i popieprz. Następnie każdy kotlet  obtocz w mące, następnie maczaj w żółtku rozbełtanym ze śmietaną i na końcu w panierce (bułka tarta wymieszana z parmezanem).
4. Kotlety smaż na mocno rozgrzanym maśle klarowanym po kilka minut z każdej strony aż panierka będzie miała ładny złoty kolor.
Składniki na 2 porcje sałaty:
2 garście rukoli
4-5 rzodkiewek
1/2 avocado
kilka sztuk kuleczek mini mozzarelli
kiełki rzeżuchy

dressing:
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka musztardy Dijon
szczypta cukru
1 łyżka soku z cytryny
sól i pieprz
Wszystkie składniki dressingu wymieszać razem.

Przygotowanie:
1. Avocado obrać i pokroić w cienkie plasterki. Rzodkiew pokroić na talarki.
2. Na talerz wykładać rukolę, na nią plasterki avocado i rzodkiewek. Wyłożyć kuleczki mini mozzarelli.
3. Polać dressingiem, posypać kiełkami rzeżuchy, posolić i popieprzyć.

Sałatkę podawać z kotletem w panierce z parmezanu.



 Smacznego:)

12 komentarzy:

  1. wygląda super i aż ma się ochotę zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  2. I to avocado jest tajną bronią tego dania :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurczę,kotlet schabowy to chyba ulubione danie każdego Polaka...
    U mnie je się go od Wielkiego Dzwonu - wszyscy się odchudzamy.
    Ale przy Wielkiej okazji z przyjemnością wypróbuję ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  4. Kinga danie prezentuje się obłędnie.Parmezan i avokado uwielbiam. Użyłaś schabu czy polędwiczki? Ja używam polędwiczek do takich kotletów. Są miękkie i delikatniejsze od schabu (schab bywa, że trafia się twardy)

    U mnie z kolei na słodko Czekoladowe Brownie otulone śmietankowym kremem z Ricottą.
    Zapraszam,
    Małgosia
    http://qchenne-inspiracje.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. pokaz mi faceta, który nie lubi kotletów:) właśnie zakrywam własnym ciałem monitor żeby mój nie zamarzył sobie kotletów na obiad - mam już inny plan (ale Twoje kotlety sama z chęcią bym pożarła:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj taaak Pestka, masz rację. Mój mąż dałby się pociąć za kotleta w panierce + ogórka kiszonego :) Taki zestaw mu dać i facet zadowolony !

      Usuń
  6. Kotletów wieprzowych nie lubię, ale tak apetycznie u Ciebie wygląda ten zestaw, że czuję, że to będzie mój dzisiejszy obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo ciekawe połączenia, ładnie prezentują się na talerzu:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj pastę z avokado bym zjadła

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja awokado testowałam na swojej buźce :) jako maseczka :) Wcześniej strasznie nie lubiłam awokado dopiero teraz przełamuje lody i robię sobie smooothie w połączeniu z innymi owocami. Kinga chyba się skuszę na Twoje danie i sałatkę :) Pozdrawiam ciepło Kochana buziaki :*

    OdpowiedzUsuń
  10. Kinga avokado w każdej postaci!! Pamiętam mój pierwszy raz z tym zielonym osobnikiem ;) to był Paryż, maj 2009 r., małe bistro, avokado, krewetki i ja - miłość od pierwszego spróbowania :) a potem poszłooooo. Potrafię je wyjeść łyżeczką na raz!
    p.s. pięknie je podałaś :)

    Buziaki

    OdpowiedzUsuń

drukuj