wczoraj deszcz - dzisiaj słońce
wczoraj nuda - dzisiaj praca
wczoraj szarlotka - dzisiaj jej brak:)
Jako że w weekend zawsze musi być domowe ciasto postawiłam na szarlotkę na kruchym cieście z lodami waniliowymi. Wzorowałam się na przepisie Bajaderki znalezionym na blogu "Moje wypieki"
Ciasto wyszło bardzo smaczne, kruchy spód z małymi modyfikacjami bo oczywiście brakło mi składnika. Jabłek użyłam gotowych ze słoika następnym razem będą własnoręcznie tarte.
Zapraszam...
Przepis na ciasto pieczone w foremce 21cm
Ciasto kruche
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 140g masła lub margaryny
- 3 żółtka
- powinna być łyżka kwaśnej śmietany ja nie miałam i dałam jogurtu
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Masa jabłkowa
- słoik jabłek prażonych - 900g
- 2 łyżki cynamonu
- szczypta imbiru
- 1 łyżka kisielu cytrynowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki wody
- 1/2 szklanki cukru pudru
Wszystkie składniki zagotować aż zrobi cię w miarę gęsta masa. Jabłka ze słoika i tak już są w swojej konsystencji zwarte więc bardziej zależy da doprawieniu samych jabłek.
Piekarnik
rozgrzać do 180°C. Formę wyłożyłam papierem do
pieczenia. W dno wgnieść jedną część ciasta, podpiec w piekarniku przez około 10 minut. Wyjąć z
piekarnika, posypać bułką tartą (wchłonie nadmiar wilgoci z jabłek),
wyłożyć jabłka i przykryć na to drugą część ciasta.
Piec około godziny, aż się góra ładnie zrumieni. Lekko przestudzić, posypać
pudrem.
Najlepiej smakuje lekko ciepłą z gałką lodów waniliowych
Soczysta! :D
OdpowiedzUsuńniech tylko pojawią się antonówki, będzie u mnie taka szarlotka!!!:))))))))))))))))) pozdrowienia serdeczne Kinga :)
OdpowiedzUsuń