poniedziałek, 16 maja 2011

deszczowa szarlotka

Co tu dużo pisać! wszystko się zmienia nawet nie zauważamy kiedy
wczoraj deszcz - dzisiaj słońce
wczoraj nuda - dzisiaj praca
wczoraj szarlotka - dzisiaj jej brak:)

Jako że w weekend zawsze musi być domowe ciasto postawiłam na szarlotkę na kruchym cieście z lodami waniliowymi. Wzorowałam się na przepisie Bajaderki znalezionym na blogu "Moje wypieki"
Ciasto wyszło bardzo smaczne, kruchy spód z małymi modyfikacjami bo oczywiście brakło mi składnika. Jabłek użyłam gotowych ze słoika następnym razem będą własnoręcznie tarte.
Zapraszam...




Przepis na ciasto pieczone w foremce 21cm
Ciasto kruche
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 140g masła lub margaryny
  • 3 żółtka
  • powinna być łyżka kwaśnej śmietany ja nie miałam i dałam jogurtu
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Wszystkie suche składniki przesiać przez sito, dodać pokrojone w kostkę masło, żółtka, śmietanę i ekstrakt - wszystko szybko zagnieść. Podzielić na pół i schłodzić przez co najmniej godzinę.


Masa jabłkowa
  • słoik jabłek prażonych - 900g
  • 2 łyżki cynamonu
  • szczypta imbiru
  • 1 łyżka kisielu cytrynowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki wody
  • 1/2 szklanki cukru pudru
Wszystkie składniki zagotować aż zrobi cię w miarę gęsta masa. Jabłka ze słoika i tak już są w swojej konsystencji zwarte więc bardziej zależy da doprawieniu samych jabłek.

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Formę wyłożyłam papierem do pieczenia. W dno wgnieść jedną część ciasta, podpiec w piekarniku przez około 10 minut. Wyjąć z piekarnika, posypać bułką tartą (wchłonie nadmiar wilgoci z jabłek), wyłożyć jabłka i przykryć na to drugą część ciasta. Piec około godziny, aż się góra ładnie zrumieni. Lekko przestudzić, posypać pudrem. 
Najlepiej smakuje lekko ciepłą z gałką lodów waniliowych

2 komentarze:

  1. niech tylko pojawią się antonówki, będzie u mnie taka szarlotka!!!:))))))))))))))))) pozdrowienia serdeczne Kinga :)

    OdpowiedzUsuń

drukuj