Miłość do rabarbaru jakie okazuje moje otoczenie zaskoczyła mnie ogromnie ponieważ sama nie przepadam za tymi gałązkami. Smakują mi - ale nie zachwycam się nimi - ja wole truskawki, jagody, jabłka.
Sezon na rabarbar pokusił mnie aby upiec wypatrzone na blogu Moje Wypieki - ciasto na maślance z rabarbarem. (przepis cytowany za autorem)
Osobiście uważam że pleśniak był lepszy:)
Ciasto się ładnie wyrabia, jest bardzo gęste, smakuje normalnie "bez ochów i achów". Najlepsza jest kruszonka.
Zapraszam:)
Składniki:
- pół kg mąki luksusowej
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru (dałam trochę mniej)
- 1 szklanka maślanki (użyłam jogurtu naturalnego)
- pół szklanki oleju
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy lub aromat waniliowy do smaku
- dowolne owoce: u mnie 35 dag obranego, pociętego rabarbaru, mogą być inne owoce sezonowe; mrożone - po rozmrożeniu na bibułce, która wchłonie nadmiar wody; bardzo smaczne również z samą kruszonką)
- 50 g masła
- 10 łyżek mąki
- 4 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy - 16 g
Białka
oddzielić od żółtek, ubić na sztywną masę. Cały czas ubijając, dodawać
stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie dodawać po kolei żółtka,
cały czas ubijając. Powoli wmieszać olej i ubijać.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Na zmianę dodawać do ciasta maślankę i przesianą mąkę, cały cały czas miksując.
Kruszonka: wszystkie składniki wyrobić między palcami, by powstała kruszonka.
Ciasto
wyłożyć do formy (32 x 22 cm) wyłożonej wcześniej papierem do
pieczenia. Na górę położyć owoce, przykryć kruszonką. Piec około 1
godziny (do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 180ºC. Wystudzić.SMacznego:)
cudne to ciasto i napewno dobre, bo z rabrbarem musi byc pyszne!
OdpowiedzUsuńCiasto wcale nie jest dobre i nie wiem skąd wzięłaś ten przepis. ;/ Nie polecam.
OdpowiedzUsuńw poście pisze skąd pochodzi przepis:) a smak? rzecz indywidualna. Zachęcam wypróbować inne przepisy :)
Usuńpotwierdzam :(((((
Usuń