Składniki:
6 białek
300 g cukru pudru
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej (jeśli nie macie może być maka ziemniaczana)
1 łyżeczka białego octu winnego
300 ml śmietany kremówki
250g serka mascarpone
sok z 1/2 cytryny
owoce sezonowe
owoce sezonowe
Przygotowanie:
Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce miałkiego cukru, łyżeczkę skrobi kukurydzianej i łyżeczkę octu.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować okrąg, nieduży, dwadzieścia kilka cm średnicy. Wyłożyć na niego masę białkową. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i po 5 minutach przykręcić temperaturę do 150 stopni. Piec 1,5 godziny. Studzić w uchylonym piekarniku.
Smacznego:)
Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce miałkiego cukru, łyżeczkę skrobi kukurydzianej i łyżeczkę octu.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować okrąg, nieduży, dwadzieścia kilka cm średnicy. Wyłożyć na niego masę białkową. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i po 5 minutach przykręcić temperaturę do 150 stopni. Piec 1,5 godziny. Studzić w uchylonym piekarniku.
Przygotowanie kremu:
Na przygotowany i wystudzony spód nałożyć masę przygotowaną z: ubitej kremówki zmiksowanej z serkiem mascarpone, sokiem z cytryny i odrobiną cukru pudru. Na sam koniec dodajemy sezonowe owoce. U mnie były to: truskawki i maliny.
Smacznego:)
To się nazywa wsparcie !!! :D
OdpowiedzUsuńalez kolorowo!
OdpowiedzUsuńwspaniala pavlova i równie wspaniałe wsparcie ;)
OdpowiedzUsuńpavlova wygląda cudownie :) uwielbiam
OdpowiedzUsuńmam kłopoty z bezą :( za nic nie chce wyjść. ale nie poddaje- się idę po kolejne jaja do sklepu :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńUwielbiam beze... Z pieczeniem u mnie różnie bywa;-)..... Ale pani Pavlova jest tak apetyczna,ze chyba sié skusze,żeby ją upiec ;))))
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńKoleżance poleć herbatkę ze świeżego imbiru, pomaga na mdłości, sama przetestowałam.
OdpowiedzUsuńPani Kingo dziękuję bardzo za przepis. Pierwszy raz piekłem Pavlovą i wyszła cudowna z malinami, jagodami i porzeczkami. Pozdrawiam : )
OdpowiedzUsuńPani Kingo,mam pytanie czy bede wkladam na srodek piekarnika?kiedy dodaje mascarpone?jak smietana jest juz ubita?zrobilam pierwszy raz I mi lekko opadla...
OdpowiedzUsuńtak:) bezę wkładam na środek piekarnika
Usuńmascarpone dodajemy do ubitej śmietany i miksujemy jeszcze 30 sek całość razem
Kingo. Piekarnik nastawić na termoobieg czy grzałkę góra-dół?
OdpowiedzUsuńGrzałka góra dół
Usuń