niedziela, 29 maja 2011

na poprawę nastroju - kolorowa Pavlova

Moja bliska koleżanka jest w ciąży. Strasznie się cieszę z tego cudownego zjawiska. Bardzo kibicuje tworzącej się rodzince:) Jednak biedna ma ciągle nudności i mocne bóle głowy. Aby trochę poprawić jej humor zrobiłam dla niej Pavlovę bo lubi ten deser. Dodałam dużo kolorowych owoców aby mieli letnie witaminki. Oby jak najszybciej minęły jej te "złe stany" i mogła się cieszyć latem.
Składniki:

6 białek
300 g cukru pudru
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej (jeśli nie macie może być maka ziemniaczana)
1 łyżeczka białego octu winnego
300 ml śmietany kremówki
250g serka mascarpone 
sok z 1/2 cytryny
owoce sezonowe

Przygotowanie:

Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce miałkiego cukru, łyżeczkę skrobi kukurydzianej i łyżeczkę octu.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować okrąg, nieduży, dwadzieścia kilka cm średnicy. Wyłożyć na niego masę białkową. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i po 5 minutach przykręcić temperaturę do 150 stopni. Piec 1,5 godziny. Studzić w uchylonym piekarniku.
Przygotowanie kremu:
Na przygotowany i wystudzony spód nałożyć masę przygotowaną z: ubitej kremówki zmiksowanej z serkiem mascarpone, sokiem z cytryny i odrobiną cukru pudru. Na sam koniec dodajemy sezonowe owoce. U mnie były to: truskawki i maliny.

Smacznego:)

14 komentarzy:

  1. To się nazywa wsparcie !!! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniala pavlova i równie wspaniałe wsparcie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. pavlova wygląda cudownie :) uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  4. mam kłopoty z bezą :( za nic nie chce wyjść. ale nie poddaje- się idę po kolejne jaja do sklepu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam beze... Z pieczeniem u mnie różnie bywa;-)..... Ale pani Pavlova jest tak apetyczna,ze chyba sié skusze,żeby ją upiec ;))))

    OdpowiedzUsuń
  7. Koleżance poleć herbatkę ze świeżego imbiru, pomaga na mdłości, sama przetestowałam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Pani Kingo dziękuję bardzo za przepis. Pierwszy raz piekłem Pavlovą i wyszła cudowna z malinami, jagodami i porzeczkami. Pozdrawiam : )

    OdpowiedzUsuń
  9. Pani Kingo,mam pytanie czy bede wkladam na srodek piekarnika?kiedy dodaje mascarpone?jak smietana jest juz ubita?zrobilam pierwszy raz I mi lekko opadla...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak:) bezę wkładam na środek piekarnika
      mascarpone dodajemy do ubitej śmietany i miksujemy jeszcze 30 sek całość razem

      Usuń
  10. Kingo. Piekarnik nastawić na termoobieg czy grzałkę góra-dół?

    OdpowiedzUsuń

drukuj