czwartek, 21 marca 2013

Jajka faszerowane marchewką

Jajka faszerowane marchewką to propozycja Adama który wysłał mi ją po akcji "Co na Święta". Muszę przyznać że przysłaliście mi mnóstwo smakowitych przepisów. Postaram się wypróbować jak najwięcej i oczywiście przetestować na członkach mojej rodziny:) Jajka pomysłu Adama  są bardzo ciekawe w smaku, słodycz marchewki idealnie przełamuje smak majonezu. Łatwość i szybkość ich wykonania to kolejny ich plus. Polecam na Wielkanocny Stół i dziękuję autorowi za przepis:)

UWAGA!!! już w piątek mała niespodzianka! przygotowałam dla Ciebie prezent:)
Składniki:
5 jajek
1 mała marchewka
rzeżucha
majonez
serek typu Philadelphia
sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy.
2.  Marchewkę lekko obgotować tak by nie była twarda. 
3. Jajka przekroić wzdłuż, wybrać żółtka do osobnej miski. 
4. Żółtka rozgnieść, dodać startą na małych oczkach marchewkę, majonez, serek, rzezuchę, sól i pieprz do smaku. Wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej masy. 
5. Farszem napełnić wydrążone jajka, można ozdobić szczypiorkiem, koperkiem lub kiełkam

 Smacznego:)

17 komentarzy:

  1. Kinga,jajka Adama:) dobry pomysł- zrobię.
    Mam pytanie, nawet dwa. Nie mogę przestać myśleć
    o baranku z wełną z popcornu. Jest gdzieś przepis?
    I: sama jesteś autorką zdjęć? Może jest gdzieś o tym notka, ale tyle cudnych i ciekawych rzeczy u Ciebie,że nie odnalazłam jeszcze:-)
    www.magnolia-rozmaryn.blog.spot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu przepisu na baranka nie ma i na razie nie będzie ponieważ nasza rodzinna forma gdzieś zniknęła i nikt nie umie jej odnaleźć. Myślałam właśnie aby takiego baranka przystroić popcornem - myślę że to fajny pomysł:)
      Wszystkie zdjęcia są mojego autorstwa, cały czas pracuję nad poprawą ich jakości aby jeszcze bardziej cieszyły oko i zachęcały do wypróbowania przepisu:)

      Usuń
    2. Ale i tak mi podpowiedziałaś! Mam drożdżowego baranka,którego kupiłam dawno temu w Skansenie - oprócz tego ,że leciwy, wygląda super- dokleję mu wełenkę z popcornu i odmłodnieje!
      A ja dziś wędziłam szynki i kiełbasy- zapraszam do zaglądniecia:)
      www.magnolia-rozmaryn.blogspot.com

      Usuń
  2. I fit, i smaczne, no i Wielkanocne :D

    OdpowiedzUsuń
  3. I znowu super przepis,bardzo lubię jajka faszerowane,przeważnie faszeruje pieczarkami,kurkami,szynką ale te jajka to dla mnie nowość.Nie faszerowałam marchewką i chętnie wypróbuję przepis.To zdanie w moim komentarzach u Ciebie najczęściej się powtarza:)))Ale to dlatego,że tyle pokazujesz super prszepisów:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na liście do zrobienia mam kilka przepisów na faszerowane jajca, jak się okazuje listę trzeba poszerzyć :) Jakiś czas temu zupełnie odmówiłam przyjmowania gotowanej marchewki, swoje posiłki opierałam na indeksie glikemicznym, który u gotowanej marchewki jest prawie na równi z ziemniakami!, ale jako że teraz mam etap "indeksem się nie przejmuję" taką propozycję na jajka z chęcią przetestuję :)

    Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jejku jakie fajne. Uwielbiam jajka faszerowane ale marchewką nie faszerowałam nigdy. Super przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ciekawe połączenie. trzeba spróbować ;)

    www.mojezycie-przedslubem.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. takiej wersji jajek nie widziałam:) fajny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam jajka :) Ale z marchewką jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ślinka cieknie! Kocham jajka faszerowane <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Dzięki Kingo ;)))
    Jajka są przepyszne uwierzcie ;) Super również smakują z koperkiem ;)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Wypróbowaliśmy dziś na kolację, tylko w wersji z zieloną pietruszką, bo rzeżuchę zjedliśmy wczoraj! :) (Hodujemy w takiej oto wersji: http://www.sposobnawszystko.pl/2013/03/wielkanocne-ozdoby-rzezucha-w-skorupkach.html )
    Nasza wersja była również smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyszły świetne ;) naprawdę super , dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń

drukuj