czwartek, 18 kwietnia 2013

Rolada śląska i modra kapusta

Dawno nic nie publikowałam na blogu ponieważ w moim życiu ostatnio dzieje się wiele dobrego i złego.. Staram się nad wszystkim panować jednak czasami los sam za mnie decyduje. 

Dzisiaj przepis na klasykę śląskiego domu. Jedno z ulubionych dań mojego męża. Teraz jak to pisze nasuwa mi się pewne wspomnienie na temat tej potrawy. Kiedy kilka lat temu mój mąż był operowany na wyrostek  pierwsze słowa jakie usłyszałam po jego powrocie z bloku operacyjnego: "jestem głodny daj mi roladę!" :)
Zapraszam na śląski łobiod :) czyli czyli niebo w gymbie dla mięsożerców:) !
Składniki na 5 sztuk
5 plastrów polędwicy wołowej o grubości ok 1 cm
musztarda francuska
chrzan
ogórek kiszony
kabanosy tłuste
biała cebula
sól
pieprz
mąka
masło klarowane
liść laurowy
ziele angielskie
1 L bulionu wołowo-drobiowego
Przygotowanie:
1. Mięso umyj i dokładnie osusz. Każdy płat mięsa roztłucz  tłuczkiem do mięsa pomiędzy dwoma kawałkami foli na jak najcieńszy  płat.
2. Mięso rozłóż na desce. Każdy płat mięsa posmaruj w kolejności chrzanem, musztardą.
3. Przy jednym z krótszych boków, przy jego końcu ułóż przekrojonego na pół kabanosa, ogórka kiszonego pokrojonego w słupki (na każdą roladę ok 2-3 kawałki), pokrojona w kosteczkę biała cebulę.
4. Rolady zwijaj, aby się trzymały zwiąż je bawełniana nicią lub wykałaczkami. Obtocz w mące i smaż na rozgrzanym  maśle klarowanym aż nabiorą złotego koloru.
5. Zalej bulionem, dodaj liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego. Duś ok 2 godzin na małym ogniu, aż będą miękkie.
6. Jeżeli sos jest za rzadki możesz go zagęścić łyżką mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 3 łyżkach zimnej wody. Dodając tą mieszaninę do sosu i czekając aż się zagotuje.
7. Przed podaniem ściągnij nici. 


Kluski śląskie - przepis tutaj

Modra kapusta 
1 główki czerwonej kapusta
100 ml czerwonego wytrawnego wina
1 mała cebula
1 obranego jabłka
3 śliwki kalifornijskie
50 g boczku
1 łyżeczka soku z cytryny
sól i pieprz

1. Kapustę czerwoną poszatkować, opłukać zimną wodą i umieścić w garnku. 
2. Dodać ok 100ml wina. Dusić ok 10-15 min. 
3. Na patelni podsmażyć pokrojony w drobną kostkę boczek. 
4. Kiedy cały tłuszcz się wytopi dodać pokrojone w kostkę jabłko, cebulę, i śliwki. Smażyć ok 3-4 min. 
5. Kapustę skropić sokiem z cytryny, wymieszać. Dodać wszystkie składniki z patelni. 
6. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość dusić do momentu, aż kapusta będzie miękka.
Smacznego:)

14 komentarzy:

  1. Jako Ślązaczka z krwi kości uwielbiam :D i wiem, że to nie lada sztuka :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój Artur to też mięsożerca, także taki obiad od początku do końca mogę mu zadedykować i będzie najszczęśliwszym facetem na świecie :) Twój wygląda genialnie, od talerza zapełnionego takimi pysznościami nie odchodzi się za szybko, do ostatniej kropli sosu, do ostatniej kluski... :)

    p.s. mam nadzieję, że to co złe minie a to co dobre trwać będzie!! Trzymam kciuki i ściskam cieplutko :***

    OdpowiedzUsuń
  3. Mojo ślónsko rolada i modro kapusta trocha inaczej robia, ale.. Twoje wyglądają bardzo pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. O kurcze Kinga, rewelacja !!! To już wiem co zrobię w niedzielę na obiad, mąż mnie będzie na rękach nosił za taką roladę a nie robiłam już ze 100 lat :))) I do tego kopytka :)
    Kapustę robię tak samo ale daję więcej śliwek. Na główkę kapusty ok. 10 sztuk.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pięknie. Uwielbiam mięsko!

    www.mojezycie-przedslubem.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. nie dziwię się Twojemu mężowi, pysznie wygląda!
    Życzę, żeby już tylko duuużo dobrego!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziołszko!!!!! Jo ci przaja za te rolady!!!

      Usuń
  8. O i to się nazywa idealny obiad ! I te kluseczki...ah. Rozpłynęłam się!

    OdpowiedzUsuń
  9. Narobiłaś mi mega wielkiego apetytu ,co prawda jestem na diecie ale na pewno sobię tego nie odpuszczę!! Pozdrawiam !:*

    OdpowiedzUsuń
  10. Uuuuu aż ślinka cieknie:D Znasz może jakieś musy czekoladowe bo ostatnio jest zainteresowana tym tematem. O odpowiedz prosze na moim blogu http://karolajnangel.blogspot.com/ Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. ..mam tylko jedno male "ALE"...do sosu maka KARTOFLANA??? zawsze uzywalem maki pszennej :) nie zrobi sie z maki kartoflanej zamiast sosu kisiel ?? ;)
    ...a typowo modro kapusta to ino kapusta + szpyrka/boczek + cebula+ sol+pieprz+ trocha uoctu bez zodnych sliwek abo jabek ;)
    ...rolady tak jak tu jest pisane narychtowac to moze sam byc, kozdymu jak smakujom, u nos sie robiylo ze szpyrkom i wusztym, na musztardzie + sol i pieprz bez chrzonu czy uogorka ;)

    OdpowiedzUsuń

drukuj