Ostatnio wiele się u mnie dzieje. Realizuję powoli swoje plany, osiągam kolejne stopnie kulinarnego wtajemniczenia, wymyślam nowe cele i cały czas marzę:) Jestem w trakcie tworzenia kolejnego projektu o którym mam nadzieję dowiecie się już niebawem. Pochłania on każdą moją wolną chwilę dlatego przepraszam, że ostatnio jest mniej wpisów na blogu.
Najwięcej czasu na moje słodkie przyjemności mam tylko w niedzielę, jednak tym razem starczyło tylko na coś bardzo szybkiego - smakowite ciastko bez pieczenia.
Dzięki niemu odkryłam idealny spód do serników i na pewno nie raz go wykorzystam.
W przepisie tym fajne jest to, że można dowolnie komponować swój ulubiony smak.
U mnie była wersja z kremem budyniowym. Brakowało mi w niej tylko świeżych malin, których nigdzie nie potrafiłam kupić.
No trudno:) okazja do powtórki:) Zapraszam.
Składniki na 4 ciastka o średnicy 6 cm:
200 g markiz (ja użyłam ciastek OREO)
50 g roztopionego masła
Przygotowanie:
1. Ciasteczka zmiksuj i połącz z roztopionym masłem.
2. Foremki o średnicy ok 6 cm wyłóż folią aluminiową tak aby wystawała po bokach.
3. Masą ciasteczkową wypełnij przygotowane foremki i umieść na 15-20 min w lodówce.
Jeżeli nie masz czasu możesz kupić gotowy budyń. Ja czasami używam budyniu z prawdziwą Bourbon - Wanilia.
składniki na creme patissiere:
6 żółtek
125 g cukru pudru
40 g mąki
500 ml mleka
laska wanilii
Przygotowanie:
1. Mleko zagotować z laską wanilii.
2. Żółtka ucierać z cukrem pudrem za pomocą miksera ok 6-7 min,do momentu kiedy powstanie puszysta, biała masa. Dodać mąkę i mieszać jeszcze 1 min
3. Usunąć laskę wanilii z mleka i zalać nim masę jajeczną cały czas mieszając.
4. Krem postawić na średnim ogniu i gotować do momentu zgęstnienia. Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i wystudzić.
Wystudzony krem nakładać na przygotowane schłodzone spody. Dekorować owocami.
Smacznego:)
Cudne cudne, po prostu genialne! Na pewno wypróbuję w formie mini tartaletek :)
OdpowiedzUsuńkinia ja z Tobą nie wytrzymam! próbuje się odchudzać ! ide zjesc jabłko ,żeby nie skusić się na robie tego cudeńka .. buziole :*
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda świeeetnie. :)
OdpowiedzUsuńI jak oryginalnie wygląda :D
OdpowiedzUsuńDoskonały deser!
OdpowiedzUsuńWygląda przepięknie i jest szybkie w przygotowaniu z pewnością wypróbuję. Życzę z całego serca realizacji swoich marzeń i planów. Pozdrawiam cieplutko Zosia.
OdpowiedzUsuńcudne, i szybkie:) na zachciewajkę jak znalazł
OdpowiedzUsuńKinga, świeże maliny w Lidlu widziałam ostatnio prawie codziennie:)
OdpowiedzUsuńCudo! Te słodycze chodzą i chodzą za mną, ale są takie pyszne! Na pewno wkrótce się zrobi :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!:D
Przepięknie wygląda i tak apetycznie no i moja ulubiona prawdziwa wanilia jest dodana.
OdpowiedzUsuńSuper wygląda! :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł! Smakowite!
OdpowiedzUsuńSuper i na dodatek nie wydaje się, aż tak trudne do zrobienia , więc może mi się uda;> Jesteś boska!:)
OdpowiedzUsuńJakie pyszności :o ojej :)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie! U mnie ostatnio słodkie też tylko w niedzielę :) Ciekawa jestem nowego projektu, zaciskam kciuki i z niecierpliwością czekam, aż o tym projekcie opowiesz :)
OdpowiedzUsuńKingo,czy można zamiast laski wanilii użyć cukru wanilinowego z torebki?
OdpowiedzUsuńjasne że można:) choć z prawdziwa wanilia smakuje o niebo lepiej:)
UsuńEmel dodaj wanilię. Zapach wanilii jest kompletnie różny od tego z ekstraktu czy cukru wanilinowego.
UsuńPrzepis rewelacja, prosto i smacznie :)
OdpowiedzUsuńjak ja lubię takie proste przepisy:) bardzo ciekawa jestem co za projekt szykujesz:)
OdpowiedzUsuńzjadłabym.
OdpowiedzUsuńSezon na maliny będzie owocny w wypieki i niewypieki, tak mi się wydaje, bo też mam ochotę na takie ciasteczko z malinami. Btw bardzo ładne logo :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda i jakie szybkie !:)
OdpowiedzUsuńszkoda, że jestem na diecie, bo ciastko wygląda smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńhmm pyszności:)) Kasiexa z Malinowych Ogrodów..
OdpowiedzUsuńWow, wyglada nieziemsko! Musi byc bardzo smakowite:-)))
OdpowiedzUsuńWlasnie dzis je zrobilam :) sa pyszne i robie sie je szybciutko :)Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWoooow!! genialnie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Malko