piątek, 5 kwietnia 2013

Sernik DUBAJ doskonały

Stało się! Ten przepis zdetronizował mój ukochany sernik szafranowy. Sprawcą jest sernik z orzechami, kajmakiem i solonym karmelem. Przepadłam, ten smak jest ze mną i już mnie nie opuści. Ekstremalnie kremowy, słodko-słony i niesamowicie zjawiskowy. 
Moja przyjaciółka przewiozła mi z Londynu nowości do dekoracji ciast.
Do wykończenia ciasta zastosowałam fantastyczny złoty spray, który sprawił że prezentowało się niesamowicie. Muszę przyznać, że i bez niego wyglądał fenomenalnie. Jeden  z gości stwierdził trafnie, że w Dubaju zrobiłby furorę, stąd dzisiejsza nazwa postu:) 
Kwiatki opłatkowe są u nas dostępne, a w tym wypadku świetnie pasowały do okazji chrzcin:)
Koniecznie do wypróbowania! wierzcie mi na słowo!
Zapraszam:)



Składniki na spód:
60 g ciastek owsianych
70 g solonych orzeszków fistaszków
30 g miękkiego masła

Przygotowanie:
1. Piekarnik nastaw na temperaturę 180 C z funkcja grzania góra-dół. 
Przygotuj tortownice o średnicy 24 cm. Dno i boki wyłóż papierem do pieczenia.
2. Ciasteczka zmiksuj na mąkę, przesyp do miski.
3. Orzeszki solone również zmiksuj i dodaj do zmielonych ciasteczek, dobrze wymieszaj.
4. Rozpuszczone masło wlej do miski i ugniataj aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
5. Dno przygotowanej wcześniej tortownicy wyłóż masa z ciasteczek i orzechów mocno dogniatając.
6. Włóż do piekarnika na 15 min. 


Składniki na masę serową:
400 g sera twarogowego tłustego trzykrotnie mielonego
250 g mascarpone
50 g masła
80 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (można pominąć)
250 g masy kajmakowej
3 jajka
1 łyżka mąki pszennej
szczypta soli morskiej

Przygotowanie
1. Twaróg wymieszać z mascarpone, ekstraktem waniliowym, mąką i szczyptą soli.
2. Miękkie masło ucierać z cukrem mikserem ok 5-6 min aż powstanie puszysty krem.
3. Do ucieranego masła dodać kajmak (250 g)
5. Stopniowo do ucieranej masy dodawać po łyżce  mieszanki serów i jajka. Wszystko miksować aż otrzymamy gładką, jednolita konsystencję.
6. Masę przelać do tortownicy z popieczonym spodem. wyrównać i piec w piekarniku nastawionym na 180C grzanie góra-dół przez 45-50 min
7. Sernik studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
8. Powinien leżakować min 3-4 godziny bez obręczy w lodówce.

Składniki polewy kajmakowej z solą:
170 g masy kajmakowej
3 łyżki mleka
2 łyżeczki masła
1/2 łyżeczka soli różowej himalajskiej (ja użyłam takiej)
Przygotowanie:
1.  W rondelku podgrzać 150 masy kajmakowej razem z 3 łyżkami mleka.
2. Kiedy masa będzie bardziej płynna dodać masło. Ważne jest aby nie było w niej grudek, jeżeli są zmiksuj wszystko mikserem.
3. Dodać pół łyżeczki soli morskiej, zdjąć z ognia i chwilę mieszać.

Do dekoracji
spray złoty (taki)
kwiatki opłatkowe (takie)
Zimy sernik pokryć polewą kajmakową. Wykończyć złotym sprayem i kwiatkami.

28 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziś się skusiłam na to cudo....Trochę wysiłku i oczekiwania, ale nagroda wspaniała....boski smak:)))

      Usuń
    2. ale się cieszę:) ja też jestem nim zachwycona:)

      Usuń
  2. To zjawisko a nie sernik!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Po prostu cudny :) ja chwilowo zawieszam dzialanosc ze wzgledu na dieta.Wiosna w pelni wiec czas wziasc sie za siebie :)
    taki zestaw by Ci sie przydal :) ja sobie taki zafunduje na urodziny :)
    http://www.ebay.es/itm/221123457809?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1438.l2649

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bajecznie!Tylko troszkę brakuje mi zdjęcia przekroju tej śliczności :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dokładnie - ZJAWISKO, jak pisze Deli ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. prześliczny!!! i pyszny na 100% ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Obłędny jest ten sernik. Jest tak ładny, że szkoda go rozkrajać.

    U mnie dziś rybnie. Dorada z patelni z glazurowaną słodką marchewką, zieloną fasolką gotowaną na parze i ziemniaczkami sałatkowymi
    Wpadnij jak będziesz miała chwilę.
    Zapraszam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Zjawiskowo wygląda, bardzo glamur

    OdpowiedzUsuń
  10. ale piękny:) mój przy nim wygląda jak ubogi krewny:)))

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękny :)I w dodatku w moich smakach, orzeszki i kajmak!

    OdpowiedzUsuń
  12. Czaję się od pewnego czasu na sernik z kajmakiem. Pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mmm wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. wow...aż szkoda kroić i jeść! dzieło sztuki!!!

    OdpowiedzUsuń
  15. ach, jak się mieni tym złotem!

    OdpowiedzUsuń
  16. Sernik wygląda obłędnie! Wielkim sernikożercą nie jestem, ale zawsze na kawałek chętnie się skuszę :)

    Właśnie ostatnio będąc w sklepie nad takim sprayem się zastanawiałam, nie widziałam niestety nigdzie jego efektów - teraz chyba faktycznie się zdecyduję. Mogę wiedzieć czy to jest może Dr.Oetker, bo są też innej firmy dostępne w UK i wolałabym chyba sprawdzone :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak dokładnie to Dr.Oetker w przepisie jest link do zdjęcia jak dokładnie wygląda opakowanie:)

      Usuń
  17. Zdaje się ,że Twój sernik zainspiruje mnie do stworzenia podobnego- mimo, że za sernikami nie przepadam:-(

    Mam prośbę do Ciebie i odwiedzających - potrzebuję super ciekawe menu na
    swoje babskie urodziny.Szwedzki stół planuję.Zaproponujcie coś obłędnego
    ze swoich blogów!Pomóżcie!
    www.magnolia-rozmaryn.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  18. O rany! Toszto Cudo nie jedzenie! Jestem taka zazdrosna o Twój talent, że to aż niegrzeczne :) Słodkie pozdrowienia i całusy

    www.studentwgarnku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  19. Kocham Ciebie i Twoje wypieki jesteś cudowna!! :* Dołączam do obserwujących ..po cichu będę liczyć na to samo,buziaki :*

    OdpowiedzUsuń
  20. Kinia jeśli smakuje Ci ten sernik, to koniecznie wypróbuj również ten przepis z masłem orzechowym, u mnie zrobił furorę:)

    http://kucharenka.pl/sernik-z-maslem-orzechowym-i-polewa-kajmakowa/

    OdpowiedzUsuń
  21. Kipi złotem :) Jak w Dubaju :)

    Z wiosennymi pozdrowieniami,

    Agata

    OdpowiedzUsuń
  22. Wow, Niezly , a to złoto . Naprawde swietny pomysł .

    OdpowiedzUsuń

drukuj