No i cóż ja mam napisać. Wiem!
Dzisiaj o relacjach damsko-męskich :) czyli dlaczego ja uwielbiam wanilię, a on cytrynę.
Wiele jest takich smaków, które nas różnią jednak połączone stanowią doskonałe małżeństwo. Tak jest i w tym wypadku!
CYTRYNA - on uwielbia jej kwaśny smak, pasuje mu do wszystkiego. Zgadam się, że jest nie zastąpiona w kuchni jednak mam w stosunku co do niej pewne ograniczenia:) Lubię ją jednak zjeść całej bym nie potrafiła.
WANILIA - nie wyobrażam sobie bez niej kremów, ciast, deserów. Ma nawet specjalne miejsce w lodówce. Odpoczywa sobie w drewnianym pudełeczku - prosto z Madagaskaru (jest najlepsza). Oj mogłabym wymieniać jej zalety. On uważa, że przesadzam z jej ilością wszędzie! Męczy go jej aromat! - nie rozumiem, no ale....
Abyśmy razem mogli się cieszyć naszymi ulubionymi smakami powstał cudowny krem cytrynowo-waniliowy.
Pasuje do rożnych deserów i ciast. Ja podałam go do bezy i do deseru o którym już niebawem.
Zapraszam:)
Składniki:
4 żółtka
sok z jednej cytryny
skórka strata z 2 cytryn
1 szklanka cukru
60 g masła
2 łyżki skrobii kukurydzianej (można zastąpić ziemniaczaną)
150 ml wody
ziarenka z 1 laski wanilii
Przygotowanie:
1. Skrobię kukurydzianą wymieszaj w wodą w rondelku.
2. Dodaj żółtka, skórkę i sok z cytryny, ziarenka z laski wanilii, masło pokrojone w kostkę i cukier.
3. Mieszaj wszystko na średnim ogniu do momentu kiedy krem zgęstnieje.
Krem można przetrzymywać w lodówce do 5 dni.
Smacznego:)
Kinguś, a kiedy należy dodać żółtka? :-) i czy wanilię z Madagaskaru można kupić w Polsce? dziękuję za informacje i pozdrawiam gorąco :-)
OdpowiedzUsuńMaju poprawiłam:) Wanilię z Madagaskaru dostałam od znajomych którzy tam byli. Nie wiem gdzie ją można kupić u nas :(
UsuńBardzo dziękuję :-)
UsuńZawsze chodzi o kompromis, w tym wypadku jest on niezwykle apetyczny :D
OdpowiedzUsuńuwielbiam wszystko, co cytrynowe i kremowe. A do tego z wanilią - cudo!
OdpowiedzUsuńTe różnice są najcudowniejsze ;)) fajnie jest szukać tzw. kompromisów tylko pytanie kto jak definiuje kompromis. Mi się podoba definicja Pestki z bloga ToPestka "Kompromis - Trzeba nauczyć się jak zrobić tak, żeby było po mojemu ale żeby on myślał, że jest tak jak on chce. Trudna sprawa ten kompromis" ;)) no trudna sprawa ten kompromis ;)
OdpowiedzUsuńA mój ulubiony zapach to wanilia!!! jeżeli chodzi o smak to idę w kwaskowatości, czyli lubię jak pachnie waniliowo a smakuje cytrynowo ;) chociaż teraz sobie przypomniałam, że najbardziej ze wszystkich kocham lody waniliowe!!!
p.s. cudnej majówki Kochani!!!
To musi być pyszne! :)
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńWczoraj robiłam lemon curd ale wyszedł baaardzo kwaśny, następnym razem dodam więcej cukru ...i może wanilię;)
W składzie podobne do budyniu. W zasadzie w kąpieli wodnej można by zrobić. Tak jak zabajone. Co myślisz Kingo ?
OdpowiedzUsuńPołączenie wanilii z cytryną bardzo mi odpowiada. Świetne ! Wypróbuję na pewno.
jasne że można zrobić, będzie bardziej aksamitny i delikatny w strukturze:) moja opcja to bardziej dla zabieganych wersja :)
UsuńWygląda przepysznie, muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńJaki piękny słoiczek! :D
OdpowiedzUsuńCiekawe czy idzie tą wanilię gdzies kupic wogole :( a polaczenie wanili z cytryną to naprawdę uwielbiam. I Ciebie oczywiscie:)
OdpowiedzUsuńLubię cytrynę i wanilię :) Robiłam już lemon curd, więc teraz chętnie dodam wanilię. Ile mniej więcej gr wyjdzie tego kremu? Bo się zastanawiam czy trochę nie zmniejszyć proporcji, u mnie tylko 2 osoby lubią kwaskowate smaki.
OdpowiedzUsuńkremu wyszło ok 500 g. Można go przetrzymywać w lodówce do 5 dni. nam dla 2 osób jeszcze zostało także proponuje zmniejszyć składników o połowę :)
UsuńDziękuję za odpowiedz! Pozdrawiam!
UsuńSkórka cytrynowa nadaje suuuper aromat :>
OdpowiedzUsuńWitam Ciebie serdecznie.Miło i ciekawie tu,wiec jeśli pozwolisz zostanę na dłużej.Ciebie w wolnej chwili zapraszam do Dobrych Czasów.Pozdrawiam.J.
OdpowiedzUsuńW końcu przeciwności się przyciągają! :) Fajne połączenie i zapewne smaki pasują do siebie idealnie!
OdpowiedzUsuńKinia, piękne zdjęcia! Pojadłoby się takiego kremu, oj pojadło...
wygląda przepysznie <3
OdpowiedzUsuńMyślałam ostatnio o takim kremie, idealnym do ciast i tart :D Uwielbiam łączenie smaków i chyba Twój krem będzie stanowił idealne prześcieradło pod moją tartę wiosenną :*
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie i pewnie tak smakuje.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Zosia.
Podziwiam... wygląda bardzo smakowicie:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńz pewnością pyszny <3
OdpowiedzUsuńTaki lemon curd z wanilią - świetne połączenie ;)
OdpowiedzUsuńcudna ta damsko męska relacja!
OdpowiedzUsuńPyszności!
OdpowiedzUsuńYour observations are a great example of how diversity can enrich our relationships. Keep up the good work! hp server distributor in dubai
OdpowiedzUsuń