czwartek, 24 stycznia 2013

Racuchy light

Wczoraj Karolina na moim profilu FB zapytała o przepis na racuchy. W tym momencie zdałam sobie sprawę, że najlepszych przepisów nie mam na blogu. Brakuje tu naleśników, zapiekanek, placuszków i wielu innych pyszności, które na co dzień są w moim domu. Oczywiście obiecuję poprawę i wszystko sumiennie będę starała się dodawać. 
Wykorzystując pierwsze wolne popołudnie pobiegłam do kuchni. Tak szybko jak się tam pojawiłam tak szybko je zrobiłam. Pyszne racuszki z żurawiną i słonecznikiem z mąki pełnoziarnistej smażone bez dodatku tłuszczu.  Zapraszam :)
 Składniki: (mi wyszło 7 sztuk)
składniki suche:
1 szklanka mąki pełnoziarnistej pszennej
szczypta soli
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
garść żurawiny i słonecznika
składniki mokre:
1 szklanka maślanki lub kefiru
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżka oleju

Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki suche wymieszać dokładnie w misce. W osobnej misce zrobić to samo z mokrymi składnikami.
2.  Zawartość obu misek połączyć. Powstanie gęste ciasto.
3. Patelnie teflonową rozgrzać i smażyć na niej placuszki. U mnie jedna duża łyżka = jeden racuszek.
Koniecznie podawać z syropem klonowym.



 Smacznego:)

24 komentarze:

  1. a kiedy coś bardziej dietetycznego ;p <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bardzo apetycznie i proszą się o zjedzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają bardzo apetycznie i proszą się o zjedzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja mam gdzieś dietę i z chęcią dała bym radę kilku placuszkom nawet o 00:59 ;) Ściskam serdecznie i mam nadzieję widzimy się na kolejnym spotkaniu Opolskiej Blogosfery :)

    OdpowiedzUsuń
  5. 900 kcal, 18g błonnika, doskonałe proporcje pomiędzy białkiem, tłuszczem i węglowodanami. Połowa tej porcji połączeniu z zieloną herbatą to idealne śniadanie przy diecie 1600 kcal.

    OdpowiedzUsuń
  6. już wiem co będzie jutro na obiad :) fajny przepis :) i pyszne zdjęcia ;) pozdrawiam serdecznie :*

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale grubaśne, i jeszcze z tym syropem... Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  8. mniam grube , pulchne i zdrowe racuszki <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają pięknie te Twoje racuchy.
    Pozdrawiam Zosia.

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetnie wyglądają! Bardzo apetyczne zdjęcia.
    Fajnie,że pokażesz kilka swoich placuszkowych propozycji.:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Z chęcią spróbuję Twoich light racuszków! Oglądałam ostatnio program z Tobą w ddtvn, kiedy robiłaś dania z orzechami! rewelacja! Zapraszam na racuszki do mnie, bo też robiłam w tym tygodniu! Pozdrawiam serdecznie, Asia.
    http://www.asiathinksthings.com/index.php/2013/01/racuszki-jablkowe-w-dubaju/

    OdpowiedzUsuń
  12. pyszne:) też sobie tak "odchudzam" racuchy:)

    OdpowiedzUsuń
  13. ooo idealny przepis dla mnie :) bardzo apetycznie to wygląda + świetne foty. A syropek klonowy dodaje smaczku, chociaż sam w sobie nie jest zbyt dobry.

    OdpowiedzUsuń
  14. z tym sosem.. takie puchate.. jaa! pysznie wyglądają.

    OdpowiedzUsuń
  15. Pycha i pełnoziarniste! Mniam...

    OdpowiedzUsuń
  16. lubię mąkę pełnoziarnistą i racuchy;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wyszły pysznie!
    Przepraszam, że nie zapytałam wcześniej o zgodę na wykorzystanie przepisu na blogu (http://www.kulinarnyantytalent.pl/2013/01/racuchy-light-wg-ale-babka.html), ale zamieściłam odpowiednie linki, a dopiero teraz przeczytałam info na dole strony. Jeśli jednak narusza to jakiekolwiek Twoje zasady, to proszę daj znać, a zdejmę przepis z mojego bloga...

    OdpowiedzUsuń
  18. zawsze jak widzę racuchy chce mi się śmiać, bo nie raz miałam gorącą dyskusję na ich temat:P u mnie w domu racuchy to po prostu placki ziemniaczane, a u wszystkich innych to placki na słodko ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. witam jutro najdalej pojutrze wypróbuje ten przepis :-) pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  20. Kinga ja już wypróbowałam ten przepis-są idealnie smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Robiłam ten przepis ale dodałam do tego jeszcze jajko i otręby żytnie! Rewelacja!:)

    OdpowiedzUsuń

drukuj