poniedziałek, 6 czerwca 2011

ciasto z prażonym słonecznikiem - ciasto II panieńskie



Te ciasto gwarantuje dobra zabawę:))
Jego składnikiem są % które nadają mu charakteru. U mnie tym razem była wersja z whisky ale polecam każdy inny mocny trunek.
Ciasto jest bardzo kaloryczne, w smaku nie ma sobie równych. Zawdzięcza to prażonemu słonecznikowi, który fajnie chrupie w pysznej masie. Zachęcam do wypróbowania.
Przepis znany mi od lat - przypomniany przez wiosenka27 na jej cudownym blogu eksplozja smaku




Składniki na ciasto:

  • 4 jajka
  • 8 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka jaj ubić z cukrem na sztywno, dodać roztrzepane żółtka. Wymieszać z 2 rodzajami mąki, proszkiem do pieczenia i kakao. Wylać na przygotowaną blaszkę.
  
 Masa:
  • 1 puszka masy korówkowej lub 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego gotowanego przez 2 godz w garnku z wodą pod przykryciem.
  • 1 duża szklanka słonecznika łuskanego
  • 1/2 szklanki cukru (można dać mniej)
  • 1 kostka masła
  • 2 podwójne paczki herbatników
    whisky ok 150ml
Słonecznik, pół szklanki cukru i pół kostki masła połączyć na patelni a potem wstawić do piekarnika aby słonecznik się zrumienił. Utworzy się skorupka, którą potem trzeba pokruszyć.


Ugotowane wcześniej mleko skondensowane lub gotowa już puszka masy korówkowej -  utrzeć z masłem, na końcu dodać słonecznik. Masę  wyłożyć na nasączony biszkopt. Na masie ułożyć warstwę herbatników maczanych w whisky, potem wierzch polać dowolną polewą.
U mnie przepis na idealną znaleziony na tym blogu 
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 łyżki kakao
  • 6 dkg masła
  • 1 łyżeczka żelatyny
Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody. Resztę składników zagotować. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać ją w tej wodzie do całkowitego rozpuszczenia (można w mikrofalówce na średniej mocy - dosłownie chwilkę) i dodać do reszty masy. Wymieszać dobrze i wystudzić.
Polać ciasto.

Smacznego:)

3 komentarze:

  1. Coś jest nie tak w tym przepisie...
    Nie wiem ile trzeba masy krówkowej (bo jest napisane "1 masy krówkowej", więc może to być 1 opakowanie masy krówkowej, albo i też 1 szklanka masy krówkowej).
    Nie jest też napisane kiedy ją dodać i do czego - czy do słonecznika w maśle czy później do ugotowanego mleka.
    I tu kolejny problem - jakie mleko? W produktach nie ma w ogóle nic o mleku... Nie wiadomo ile tego mleka... I rozumiem, że to mleko ucieramy z pozostałą częścią masła, tak? I wtedy do tego masa krówkowa?
    Proszę o "naprawienie" przepisu, bo ciasto wygląda pięknie i wydaje mi się, że tak też może smakować :)))
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. poprawione!!! dziękuje za cenne uwagi.
    Na przyszłość zawsze umieszczam źródło przepisu - podlinkowane - więc tam na pewno znajduje się dokładny przepis.Jeszcze raz dziękuje za spostrzegawczość i zachęcam do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

drukuj