sobota, 5 stycznia 2013

Ciasto jak czekolada z pomarańczą

Jestem ogromną fanką czekolady! Najlepsza dla mnie jest ekstremalnie gorzka z nutą pomarańczy.  Przepis, który dzisiaj przedstawiam moim zdaniem jest o wiele lepszy od oryginału (czekolady marki na literkę L:)).
Konsystencja ciasta jest fenomenalna - jest ono sprężyste, wilgotne, a zapach pomarańczy wyczuwalny jest z daleka.
Zachęcam fanów gorzkiej czekolady do skosztowania tego smakołyku .

Składniki:
60 g gorzkiej czekolady
1/2 szklanki oleju
1 szklanka cukru
1/2 szklanki likieru pomarańczowego Cointreau lub:  Grand Marnier,Triple Sec, curacao lub inny alkohol o smaku pomarańczy
1/4 szklanki syropu karmelowego (można zastąpić zwykłym syropem malinowym)
4 jajka 
3 łyżki kakao
skórka starta z całej pomarańczy
1 łyżeczka soku z pomarańczy
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g czekolady pokrojonej w drobna kosteczkę lub pastylek gorzkiej czekolady.

Polewa czekoladowa
150 g gorzkiej czekolady
20 g masła
4 łyżki śmietanki do kawy

Przygotowanie:
1. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 C z funkcją grzania góra-dół. Blachę o wymiarach 24 cm x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2. 60 g gorzkiej czekolady rozpuszczamy w misce w kąpieli wodnej (czyli w misce umieszczonej nad garnkiem z gotująca się wodą).
3. Kiedy czekolada się roztopi zdejmujemy miskę i dodajemy do niej 1 szklankę cukru, 1/2 szklanki oleju, 1/4 szklanki syropu karmelowego (można zastąpić zwykłym syropem malinowym), 1/2 szklanki likieru pomarańczowego, 4 jajka, 3 łyżki kakao skórkę i sok z pomarańczy. Wszystkie składniki dobrze mieszamy do ich połączenia.
4. W osobnej misce mieszamy mąkę i proszek do pieczenia - dokładnie mieszamy.
5. Dodajemy mąkę do masy czekoladowej, dodajemy pokrojoną w kostkę czekoladę lub czekoladowe dropsy i wszystko dokładnie mieszamy.
6. Gotowe ciasto wylewamy na  przygotowana blaszkę i pieczemy ok 30 min do momentu suchego patyczka.

Przygotowanie polewy czekoladowej:
1. Wszystkie składniki polewy umieścić w misce i rozpuścić w kąpieli wodnej (czyli w misce umieszczonej nad garnkiem z gotująca się wodą).
2. Po wyjęciu ciasta z piekarnika, gorącą czekoladą polewam ciasto.

Ciasto można udekorować kandyzowaną skórką pomarańczy lub tylko skórką z umytej jednej pomarańczy.




Smacznego:)

30 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie a że jestem fanką wszystkich (no prawie) połączeń gorzkiej czekolady z całą pewnością wypróbuję Twój przepis :) Ściskam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. A co trzeba robić by ciasto kruche nie kurczyło się podczas pieczenia ?!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy przepis :)
    Mama właśnie robi jakieś ciasto - mówiła, że podobne do murzynka, rozmawiałyśmy przez tel. i wiem, że też olej dawała - może podobne? :) Jutro się dowiem :)

    Masz świetne przepisy - pierniczki (te ciemne) jeszcze zostały (robiłam podwójną porcję) i cieszą moje podniebienie. Robiłam też sernik Cappuccino na Wigilię (ciut zmodyfikowany - moje lenistwo...) i zrobił furorę :) Jutro robię dużą porcję na niedzielne chrzciny :)
    Aaaa no i robię też Twoją wersję jabłecznika z budyniem, czyli z brzoskwiniami. Jabłecznik taki znam, z brzoskwiniami nie próbowałam.

    Dzięki za to, że dzielisz się tym, bo w ciemno mogę robić Twoje smakowitości na imprezy, bo wiem że wyjdą popisowo :)

    Pozdrawiam - sąsiedzko i pomyślności w Nowym Roku życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też uwielbiam czekoladę,ale w nadmiarze wiadomo jakie daje skutki...:)) Pysznie wygląda to ciasto:)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie się prezentuje:)
    Wszystkiego wspaniałego w nowym roku!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda cudownie i pewnie tak smakuje.
    Pozdrawiam Zosia.

    OdpowiedzUsuń
  7. fantastycznie wygląda:)
    aż chce się zjeść, tylko gdzie gromadzić te kg zwłaszcza po świętach:(

    OdpowiedzUsuń
  8. doczekaliśmy się pierwszego posta w tym roku ;-)
    połączenie czekolady, gorzkiej czekolady z pomarańczą...
    powiem tylko tyle - warto było czekać na taki przepis i takie fotki ;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jeśli smakuje jak moja ulubiona czekolada z dziecinstwa, to już kocham to ciasto! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Czekolada i pomarańcza to duet idealny! :) Świetne ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  11. widziałam już wczoraj na fb a dzisiaj pojawi się w mojej kuchni:)

    OdpowiedzUsuń
  12. O rany!!!... Przepadam za połączeniami: czekolada + pomarańcze, kawa + pomarańcze...
    Ale bym miała ochotę na to ciasto. Pojawi się w moim piecu ;-) na pewno :-) Tylko pewnie zrobię konbinację czekolada ciemna + mleczna, bo tak wolę.
    p.s. Prosiłabym o odpowiedź odnośnie "brownie". :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie lubię gorzkiej czekolady ale ciasto wygląda baaardzo apetycznie :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Kinga, z racji tego że nie przepadam za gorzką czekoladą pytanie moje brzmi - czy ciasto jest wystarczająco słodkie dla tych którzy wolą jednak czekoladę mleczną? :D

    wygląda prześlicznie i mega apetycznie!! na pewno spróbuję przepisu!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dodaj jeszcze jedną szklankę cukru bo nie jest za słodkie. Albo wymieszaj czekolady gorzka z mleczną:)

      Usuń
  15. Wyglada pysznie,uwielbiam takie polaczenia.Czuje prawie smak,mysle ze smakuje jak czekoladowo-pomaranczowa trufla...Uzywam czesto do wypiekow ciast ciemnych Grand Marnier,mam swoja wersje ciasta orzechowego ciemnego z dodatkiem wlasnie Grand Marnier i advovcata...Mysle ,ze w najblizszym czasie wyprobuje twoj przepis...Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda wspaniale.Smaczne ciasto i pyszne połączenie smaków.
    Pozdrawiam Cię.:)

    OdpowiedzUsuń
  17. A ja dostałam zakaz pieczenia do odwołania :(
    szczególnie czekoladowe ciasta, a ja je tak bardzo lubię!
    Ale zapiszę sobie przepis, jeśli pozwolisz i przy najbliższej większej okazji zrobię :)
    Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  18. A ja mam pytanie - likier pomarańczowy dodajemy do roztopionej czekolady z resztą składników, czy nasączamy nim ciasto tak, jak się to robi z biszkoptami, na sam koniec? :)
    P.S. Uwielbiam smak tej czekolady z L., więc na pewno wypróbuję przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak dodajemy do roztopionej czekolady

      3. Kiedy czekolada się roztopi zdejmujemy miskę i dodajemy do niej 1 szklankę cukru, 1/2 szklanki oleju, 1/4 szklanki syropu karmelowego (można zastąpić zwykłym syropem malinowym), 1/2 szklanki likieru pomarańczowego, 4 jajka, 3 łyżki kakao skórkę i sok z pomarańczy. Wszystkie składniki dobrze mieszamy do ich połączenia.

      Usuń
  19. czekolada i pomarańcza pycha połączenie, ciasto prezentuje się doskonale zdecydowanie w moim stylu :), pożarłabym je :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Takie ciasta to ja uwielbiam :). Ciężkie, czekoladowe i do tego nuta pomarańczy - super.

    OdpowiedzUsuń
  21. sorry, ale olej w towarzystwie Grand Marnier ???? Dlaczego uważasz, że będzie lepiej smakował niż na bazie masła ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mi osobiście smakuje takie połączenie:) ja wolę dobry olej rzepakowy lub oliwę, które są zdrowe. Nie uważam że olej jest złym dodatkiem do Grand Marnier, nie zależało mi na ciężkim czekoladowo - maślanym cieście, raczej na wilgotnym, puszystym. Zachęcam do wypróbowania, a potem możemy podyskutować:)

      Usuń
  22. hmm...slinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń

drukuj