środa, 22 marca 2017

Najlepsze Krakersy

Przepis na krakersy z mąki pełnoziarnistej pokocha wielu z Was. Robi się je prosto, smakują cudownie i wyglądają pięknie. Dla mnie nie są tylko przekąską – to wspaniały dodatek do zup czy sałatek. Dzisiaj przedstawiam wam kilka wersji: klasyczną, z czarnuszką, z bazylią i jasnym sezamem. Zawsze podaję je z olejem rzepakowym tłoczonym na zimno aromatyzowanym chili i czosnkiem. Uwielbiam zanurzać te “wytrawne kruche ciasteczka” i walczyć o to, aby się nie pobrudzić.

1 duża sztuka = 73 kcal


Pokochaj olej rzepakowy:

Tłuszcz w diecie, w umiarkowanych ilościach, konieczny jest do dostarczenia energii, ponadto pomaga w absorpcji witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. W coraz większym stopniu staje się oczywiste, że rodzaj tłuszczu w diecie jest bardzo ważny. Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 są niezbędne dla prawidłowego odżywiania i muszą być spożywane w ramach zbilansowanej diety. Olej rzepakowy, zarówno tłoczony na zimno jak i rafinowany posiada najkorzystniejszy ich stosunek czyli 1:2. Ma wysoki poziom steroli roślinnych, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu. Dodatkowo olej rzepakowy rafinowany odznacza się wysoką tolerancją na ciepło, co oznacza, że ​​można go używać do pieczenia, smażenia lub grillowania.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj