W moim domu zawsze w lodówce jest ciasto francuskie. To dla mnie doskonały produkt, który sprawdza się zarówno na słono jak i na słodko. Na blogu prezentowałam już palmiery z masłem czosnkowym i szynką, tartę francuską oraz w ebooku "Ale Święta" paluchy z czarnym sezamem jako dodatek do barszczu. W słodkiej wersji robię często ciastka wiatraczki, słodkie tarty i rogaliki. Najśmieszniejsze jest to, że uzmysłowiłam sobie, że to pierwsza słodka propozycja z ciasta francuskiego na blogu, a w mojej kuchni gości tak często! No nic, nadganiam zaległości i przedstawiam pyszne, szybkie rogaliki z marcepanem. Idealnie smakują podane z kremem cytrynowym, o którym ostatnio pisałam.
Chciałam Was również zaprosić do uważnego śledzenia mojego profilu na facebooku bo już za kilka dni szykuję dla Was małą niespodziankę.
To Wy inspirujecie mnie do nowych pomysłów i dajecie mi tyle radości!
Zapraszam:)
Składniki:1 opakowanie ciasta francuskiego
200 g marcepanu
1 jajko
cukier perlisty
Przygotowanie:
1. Piekarnik nastaw na temperaturę 200 C i przygotuj blaszkę do pieczenia wykładając ją papierem.
2. Ciasto francuskie pokrój na duże wąskie trójkąty.
3. Na każdy trójkąt wykładaj masę marcepanową i zwijaj zaczynając od dłuższego boku.
4. Wyłóż na przygotowaną blaszkę, posmaruj rozbełtanym jajkiem i posyp cukrem perlistym.
5. Piecz ok 20 min do momentu kiedy rogaliki będą miały złoty kolor.
Smacznego:)
Wkradł się błąd w składnikach : 1 jajko ;)
OdpowiedzUsuńA rogaliki z ciasta francuskiego mogłabym jeść codziennie, pyszności ! ;)
dziękuję już poprawiam:)
Usuńale pysznie wygladają :)
OdpowiedzUsuńStrasznie smacznie wyglądają!
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasto francuskie, koniecznie muszę zrobić z marcepanem!
OdpowiedzUsuńświetnie się prezentują!
OdpowiedzUsuńSzybko i smacznie, tak jak lubię :)
OdpowiedzUsuńale rogaliki smakowicie wyglądają, nie jadałam takich jeszcze z marcepanem. Pewnie są pyszne:)
OdpowiedzUsuńpięknie wypieczone smakołyki :) jak z piekarni!
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają! ja z marcepanem jeszcze nie robiłam, ale myślę, że niedługo to nadrobię :) Zazwyczaj robię z ciasta drożdżowego, ale z francuskiego są równie pyszne :)
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńJej, jak dawno nie jadłam marcepanu! A w takich rogalikach chyba nigdy!
OdpowiedzUsuńpyszne maleństwa:)
OdpowiedzUsuńWażny jest mocno nagrzany piekarnik i zwięzłe ściśnięcie ciasta :)
OdpowiedzUsuńPrzepięknie wyglądają, bardzo fajnie, że wychodzą takie zarumienione! Krem cytrynowo-waniliowy robię dzisiaj do tarty z owocami <3 dziękuje za ten przepis :)
OdpowiedzUsuńPiękne rogaliki o pysznym smaku. Smakowałyby moim chłopakom:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło Kingo.
Pięknie wypieczone:)
OdpowiedzUsuńWyglądają cudnie!
OdpowiedzUsuńPrzepięknie wyglądają. Bardzo lubię wypieki z ciasta francuskiego.
OdpowiedzUsuńWczoraj robiłam tartaletki z truskawkami i sosem czekoladowym.
Cudowne rzeczy stwarzasz!:) a tymi rogalikami narobiłaś mi ochoty... ;-)
OdpowiedzUsuń