piątek, 3 maja 2013

Rogaliki z marcepanem

W moim domu zawsze w lodówce jest ciasto francuskie. To dla mnie doskonały produkt, który sprawdza się zarówno na słono jak i na słodko. Na blogu prezentowałam już palmiery z masłem czosnkowym i szynką, tartę francuską oraz w ebooku "Ale Święta" paluchy z czarnym sezamem jako dodatek do barszczu. W słodkiej wersji robię często ciastka wiatraczki, słodkie tarty i rogaliki. Najśmieszniejsze jest to, że uzmysłowiłam sobie, że to pierwsza słodka propozycja z ciasta francuskiego na blogu, a w mojej kuchni gości tak często! No nic, nadganiam zaległości i przedstawiam pyszne, szybkie rogaliki z marcepanem. Idealnie smakują podane z kremem cytrynowym, o którym ostatnio pisałam.
Chciałam Was również zaprosić do uważnego śledzenia mojego profilu na facebooku bo już za kilka dni szykuję dla Was małą niespodziankę. 
To Wy inspirujecie mnie do nowych pomysłów i dajecie mi tyle radości!
Zapraszam:)
 Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
200 g marcepanu
1 jajko
cukier perlisty

Przygotowanie:
1. Piekarnik nastaw na temperaturę 200 C i przygotuj blaszkę do pieczenia wykładając ją papierem.
2. Ciasto francuskie pokrój na duże wąskie trójkąty.
3. Na każdy trójkąt wykładaj masę marcepanową i zwijaj zaczynając od dłuższego boku.
4. Wyłóż na przygotowaną blaszkę, posmaruj rozbełtanym jajkiem i posyp cukrem perlistym.
5. Piecz ok 20 min do momentu kiedy rogaliki będą miały złoty kolor.

Smacznego:)

20 komentarzy:

  1. Wkradł się błąd w składnikach : 1 jajko ;)

    A rogaliki z ciasta francuskiego mogłabym jeść codziennie, pyszności ! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Strasznie smacznie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ciasto francuskie, koniecznie muszę zrobić z marcepanem!

    OdpowiedzUsuń
  4. Szybko i smacznie, tak jak lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale rogaliki smakowicie wyglądają, nie jadałam takich jeszcze z marcepanem. Pewnie są pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  6. pięknie wypieczone smakołyki :) jak z piekarni!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie wyglądają! ja z marcepanem jeszcze nie robiłam, ale myślę, że niedługo to nadrobię :) Zazwyczaj robię z ciasta drożdżowego, ale z francuskiego są równie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jej, jak dawno nie jadłam marcepanu! A w takich rogalikach chyba nigdy!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ważny jest mocno nagrzany piekarnik i zwięzłe ściśnięcie ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepięknie wyglądają, bardzo fajnie, że wychodzą takie zarumienione! Krem cytrynowo-waniliowy robię dzisiaj do tarty z owocami <3 dziękuje za ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękne rogaliki o pysznym smaku. Smakowałyby moim chłopakom:)
    Pozdrawiam ciepło Kingo.

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepięknie wyglądają. Bardzo lubię wypieki z ciasta francuskiego.
    Wczoraj robiłam tartaletki z truskawkami i sosem czekoladowym.

    OdpowiedzUsuń
  13. Cudowne rzeczy stwarzasz!:) a tymi rogalikami narobiłaś mi ochoty... ;-)

    OdpowiedzUsuń

drukuj