niedziela, 18 września 2011

Krajanka malinowa z migdałami


Jeśli w lodówce zostały Ci maliny polecam zrobić pyszną, zdrową krajankę malinową z migdałami. Jest naprawdę pyszna, robi się ją ekspresowo. Musicie spróbować ją zrobić - zakochacie się w tym smaku:) Przepis znaleziony na tym bloguhttp://www.mojewypieki.com/przepis/krajanka-z-malinami-i-orzeszkami-pini.


Składniki:

200 g mąki pszennej
200 g płatków owsianych
250 g miękkiego masła
140 g jasnego cukru muscovado
skórka otarta z 1 cytryny
100 g orzeszków piniowych lub płatków migdałów
250 g malin (mogą być mrożone)

W naczyniu wymieszać mąkę, płatki i masło, wyrabiając palcami na jak na kruszonkę. Dodać cukier, skórkę z cytryny i 3/4 orzeszków piniowych lub migdałów. Całość ma być klejącą, grudkowatą kruszonką. 
2/3 kruszonki wcisnąć w wyłożoną papierem kwadratową formę o boku 23 cm. Na nią wyłożyć równomiernie maliny, na nie wysypać resztę naszej kruszonki, posypać pozostałymi orzeszkami.
Piec w temperaturze 190ºC przez 35 - 40 minut. Wyjąc, pokroić na 12 części, póki ciepłe.
Smacznego :)

9 komentarzy:

  1. Wygląda wspaniale, szkoda, że pewnie ostatnie już maliny wykorzystałam do malinianek i lodów... Ale może załapie się jeszcze na jeżyny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak smakowite, że aż bajkowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie ciasta, mniam;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super, że masz tu ten przepis!;D kiedyś jadłam te ciasto, bardzo mi smakowało ale nie udało mi sie zdobyc przepisu - a tu prosze!:) w sobote goście więc będe robić krajanke :) i mam pytanko czy ten cukier muscovado mozna kupic w normalnym sklepie? bo mieszkam za granica i nie wiem zbytnio gdzie go szukac. Z góry dziekuje za pomoc i za przepis oczywiscie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. raczej tak. Jest to cukier z trawy trzcinowej. Jeżeli nie będzie można zastąpić zwykłym choć muscavado daje taki karmelowy posmak.

      Usuń
    2. niestety udało mi się kupić jedynie brązowy cukier do wypieków.. myślisz, że będzie lepszy od zwykłego białego cukru?

      Usuń
    3. będzie dobre! i na pewno lepszy jest od białego cukru :)

      Usuń
    4. ile orzeszków piniowych jest potrzebne? i czy można je czymś zastąpić?:) uwielbiam maliny a ciasto wyglada przepysznie :)

      Usuń
    5. już poprawiłam post:)
      potrzeba 100 g orzeszków ale można je zastąpić dowolnymi orzechami

      Usuń

drukuj