piątek, 27 stycznia 2012

Niesamowity Tort makowy z kremem kawowym

Dzisiaj zapraszam na niesamowity tort makowy z pysznym kremem kawowym i konfiturą wiśniową. Ciasto powstało z okazji 60-urodzin mojego Teścia. Trochę przygotowanie przysporzyło mi problemu ponieważ użyłam gotowej masy makowej i ciasto było mokre, ciężko się kroiło jednak smak był niepowtarzalny. 
Tort jest idealnie słodki, krem kawowy idealnie współgra z makiem a całość ożywia konfitura wiśniowa.
Na pewno powrócę do tego przepisu.
Inspiracją do tego przepisu był niezawodny blog Kwestia Smaku.



Blaty z masy makowej:
• 850 g masy makowej z bakaliami (domowej, 1/2 tego przepisu)
• 4 łyżki kaszy manny (suchej)
• 6 dużych jajek (w temperaturze pokojowej)

Blaty z masy makowej: tortownicę o średnicy 21 - 23 cm posmarować masłem i oprószyć mąką. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Masę makową wraz z bakaliami wymieszać z kaszą manną. Żółtka utrzeć na puszysty krem (około 7 minut). Oddzielnie ubić białka na sztywną pianę. Połączyć masę makową z żółtkami, a następnie delikatnie wymieszać z pianą z białek. Masę wyłożyć do przygotowanej tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 40 - 45 minut. Ostudzić. Pokroić na 3 poziome blaty, gdy ciasto będzie całkowicie ostudzone. Można upiec 1 - 2 dni wcześniej i schłodzić dla łatwiejszego przekrojenia.

Mus kawowy:
• 250 ml śmietanki kremowej do deserów 36%, bardzo zimnej
• 2/3 szklanki cukru pudru
• 500 g sera mascarpone
• 4 - 5 łyżek zaparzonej mocnej kawy (podwójne espresso)

Mus kawowy: zimną śmietankę kremową ubić razem z cukrem pudrem na bardzo sztywną pianę. Delikatnie wymieszać łyżką z serem mascarpone, a następnie z ostudzoną kawą. Wstawić do lodówki do czasu przełożenia.

Nasączenie:
• 4 łyżki likieru wiśniowego (kirsch, wiśniówka)
• 1/3 szklanki zaparzonej mocnej kawy (podwójne espresso)
• 1 łyżka cukru
Nasączenie: wymieszać likier wiśniowy z kawą i cukrem. W przypadku bardzo wilgotnych blatów (np. z gotowej masy makowej) nasączenie należy odpowiednio ograniczyć.

Przygotowanie:
  • Przełożenie: pierwszy blat makowy ułożyć na tortownicy i skropić go 1/3 nasączenia. Rozsmarować całą konfiturę razem z wiśniami, wyłożyć 1/3 musu kawowego. Przykryć drugim krążkiem, skropić go 1/3 nasączenia, następnie wyłożyć 1/3 musu kawowego i rozłożyć wiśnie z kompotu (lub rozmrożone i odsączone na sicie). Położyć ostatni krążek, skropić resztą 
  • Dowolnie udekorować 


Smacznego:)

9 komentarzy:

  1. Mmmmmm.... bardzo apetyczny ten tort! Teściu musi być bardzo dumny ze swojej Synowej :) Wszystkiego najlepszego dla Jubilata !

    OdpowiedzUsuń
  2. zdecydowanie jestem za!
    wspaniały efekt końcowy ;]

    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
    http://www.karmel-itka.blogspott.com

    OdpowiedzUsuń
  3. co za wspaniale smaki, pyyycha:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie! Ale mi narobiłaś apetytu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. co oznacza cyt" i skropić go 1/3 nasączenia" nie za bardzo rozumiem czym mam nasaczyc? bardzo prosze o szybciutka odpowiedz jezeli to mozliwe...chcialabym tort zrobic na jutrzejsze urodziny. dziekuje:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. błąd w przepisie! już poprawiam:)
      powinno byc dodane:
      Nasączenie:
      • 4 łyżki likieru wiśniowego (kirsch, wiśniówka)
      • 1/3 szklanki zaparzonej mocnej kawy (podwójne espresso)
      • 1 łyżka cukru
      Nasączenie: wymieszać likier wiśniowy z kawą i cukrem. W przypadku bardzo wilgotnych blatów (np. z gotowej masy makowej) nasączenie należy odpowiednio ograniczyć.

      Usuń
  6. o co chodzi w zdaniu"850 g masy makowej z bakaliami (domowej, 1/2 tego przepisu)" czyli do przepisu użyć tylko1/2puszki?

    OdpowiedzUsuń

drukuj