czwartek, 19 stycznia 2012

Stefanka - ciasto miodowe

Te ciasto czekało długo w kolejce "obowiązkowych" do wykonania - zawsze zniechęcało mnie leżakowanie tego ciasta - 2-3dni. W ubiegłym weekendzie nadszedł jego czas:) 
Muszę przyznać że ciasto robi się łatwo i smakuje bardzo dobrze. Mój Mąż stwierdził że jest to taki "oldschool ciastkowy". Jest to idealne świąteczne ciasto, bardzo ładnie się prezentuje i świetnie kroi.
Zobaczcie sami:)

Przepis zmodyfikowany z blogu Kwestia Smaku



 Składniki:
Ciasto miodowe:
• 2 jajka
• 125 g masła
• 1 szklanka cukru pudru
• 150 g sztucznego lub naturalnego miodu
• 4 szklanki mąki pszennej
• 1 łyżeczka sody
• 1 torebka cukru waniliowego



 Masa: • 1/2 litra mleka
• 4 łyżki kaszy mannej
• 1 torebka cukru waniliowego
• 3 łyżki cukru pudru
• 200 g masła
• 1 łyżeczka ekstraktu lub aromatu migdałowego


MasaII:
słoiczek powideł sliwkowych

Polewa czekoladowa:* • 150 g ciemnej (lub mlecznej) czekolady
• 50 g miękkiego masła

Do posypania (niekoniecznie):siekane orzechy
Przygotowanie:
  • Ciasto miodowe: Przygotować średnią formę o wymiarach około 21 x 21 cm. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Zagnieść ciasto z podanych składników. Podzielić je na 4 części, każdą część rozwałkować na placek o wymiarach formy, najlepiej bezpośrednio na papierze do pieczenia. Placki wkładać kolejno do formy i piec w nagrzanym piekarniku. Każdy placek piec przez 15 minut.
  • Masa: Ugotować kaszę na mleku, dodać cukier waniliowy i cukier puder. Wymieszać i ostudzić. Utrzeć masło i dodawać po łyżce ostudzoną kaszę, na koniec dodać ekstrakt migdałowy.
Wykończenie ciasta:
  • Polewa czekoladowa: Czekoladę roztopić i wymieszać z masłem pokrojonym w kosteczkę.
  • Na papierze do pieczenia ułożonym na tacy lub paterze położyć pierwszy placek ciasta, nasączyć go 1/3 gorzkiej herbaty z cytryną, rozsmarować 1/2 masy. Położyć drugi placek, skropić go 1/3 nasączenia i rozsmarować powidła, ponownie placek i  druga połowa masy. Położyć trzeci placek, nasączyć, polać polewą czekoladową i posypać (niekoniecznie) wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów lub siekanymi orzechami



 Smacznego:)

8 komentarzy:

drukuj