wtorek, 13 marca 2012

Tort owsiany z owocami - pycha!

Kiedy znalazłam ten przepis wiedziałam, że szybko z niego skorzystam. Nie minęło 20 min a już był w piekarniku:) Uwielbiam płatki owsiane, owsiankę i ciastka owsiane więc ten przepis z góry skazany był na sukces. Tort owsiany to prezent dla niezwykłej osoby, która w sobotę obchodziła urodziny.
Aśka jeszcze raz 100 lat! Samych wybitnych koni!! I więcej takich imprez! BUZIAK:)
Uważam że tort był trafnym wyborem wpisując się w nasz "konny" klimat - podstawą są płatki owsiane:)
A jak smakował? Moim zdaniem to bardzo ciekawe połączenie - na pewno będę korzystała z tego przepisu jeszcze nie raz. Tort składa się z chrupkiego owsianego spodu, najlepszego na świecie musu czekoladowego i sezonowych owoców. Jego zaletą jest szybkość wykonania. Polecam bo na prawdę warto. Zdrowo i kolorowo:)


Składniki na spód (o średnicy ok 20cm) - ja podwoiłam ilość ponieważ piekłam w tortownicy 28cm

  • 100g masła
  • 1/4 szl. cukru
  • 2 szkl. płatków owsianych
  • 1/2-3/4 szkl. mąki  pszennej (ja dodałam orkiszową)
1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
2. W garnczku rozpuść masło i dodaj cukier. Następnie płatki owsiane i dokładnie wymieszaj. Ewentualnie dodaj mąkę.
3. Wylep ciastem brzegi dno tortownicy o średnicy 20 cm. Wstaw ciasto do piekarnika na 15 min, aż płatki lekką się zrumienią. Wyjmij i odstaw.



Składniki na mus:
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 200 g czekolady gorzkiej, roztopionej w kąpieli wodnej
  • orzechy włoskie posiekane - garść




Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej o odłożyć do przestygnięcia. Serek mascarpone i kremówkę umieścić w naczyniu, krótko zmiksować, do uzyskania jednolitej masy. Dodać lekko przestudzoną czekoladę, wymieszać lub krótko zmiksować, tylko do połączenia składników. 
Przygotowanie:
Na wystudzony owsiany spód wyłożyć mus czekoladowy, następnie udekorować sezonowymi owocami.




Smacznego:)


20 komentarzy:

  1. Piękny i taki wiosenny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda nieziemsko! ja tez zapisałam i napewno go zrobię w niedalekiej przyszłości;) Dziękuję za inspirację!

    OdpowiedzUsuń
  3. super! nie pomyślałabym żeby tego rodzaju ciasto podać jako tort, ale wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudownie wyglada udekorowane taka masa owocow!

    OdpowiedzUsuń
  5. Piszę się na kawałeczek, a nawet dwa!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda prześlicznie! I na pewno jest bardzo smakowity ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Rewelacyjna propozycja! Torcik jak najbardziej w moim klimacie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto brzmi i wygląda bardzo zachęcająco. Na pewno warte wypróbowania! Przepis zapisuję i będę testować :) Pzdr Aniado (Lepszy Smak)

    OdpowiedzUsuń
  9. Imponujący i na pewno pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetnie wygląda no i jak na ciacho to przyzwoicie zdrowo :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mniam:) same smakołyczki! Uwielbiam truskawki:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Babeczko Droga, cieszę się, że skorzystałaś z mojego przepisu:), a raczej pomysłu, bo Twoje wypełnienie wygląda równie smakowicie, a masa czekoladowa z mascarpone na pewno jest taka obłędna, jak mówisz:)
    To ja dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
  13. WOW! Wygląda przepysznie! :))

    OdpowiedzUsuń
  14. Przeglądam własnie Twoj blog, jest tu duzo przepisów, które mi się podobają, ale ten torcik mnie rozwalił! Swietny pomysł, zapamiętuję go sobie.

    Pozdrowienia ślę!

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo długo nosiłam się z zamiarem upieczenia tego pięknego tortu i dzisiaj właśnie wykorzystałam przepis na owsiany spód, wyszedł idealny :D jako wypełnienie ugotowałam pudding czekoladowy z żelatyną a na wierzchu karmelizowane banany:) ciasto wygląda bardzo efektownie aż szkoda je kroić:p
    bardzo dziękuję za świetny przepis, jesteś dla mnie inspiracją Kingo, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

drukuj