poniedziałek, 27 sierpnia 2012

Jakie ciasto na niedzielę?

Chwila relaksu dla mnie jest w ... kuchni:) Sobota po pracy, a ja już wiem co chcę zrobić na niedzielne popołudnie. Zawsze tak jest! Uwielbiam stać w kuchni i miksować, kosztować, eksperymentować, a moment kiedy mogę siąść na podłodze i patrzeć w szybkę piekarnika po prostu ubóstwiam. Najlepsze kino na świecie. Teraz moja chęć gotowania jest jeszcze większa. Nie nadążam z fotografowaniem wszystkich moich fanaberii:)
Dzisiaj przedstawiam wam serniczek z białą czekoladą i jagodami. Koniecznie mocno schłodzony. Smakuje wybornie w rodzinnym towarzystwie. Sprawdźcie sami. 
Zapraszam po przepis.



Składniki:
400g serka twarogowego 3-krotnie zmielonego (ja użyłam tego)
100 g białej czekolady (1 tabliczka)
2 jajka
1/2 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
skórka z cytryny
garść jagód

Przygotowanie:
1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko ostudzić. Piekarnik nastawić na 180C.
2. Ser zmiksować z cukrem, mąką i skórką z cytryny. Dodać jajka dalej miksując do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji.
3. Ser połączyć z roztopioną czekoladą i dobrze wymieszać.
4. Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę serową wylać na przygotowaną tortownicę i posypać z góry jagodami - według uznania.
5. Na dnie piekarnika umieścić naczynie z wodą.
6. Sernik piec w środkowej części piekarnika 30 min w temp 180C, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160C i piec kolejne 30 min.
7. Ciasto studzić w uchylonym piekarniku do całkowitego wystygnięcia. Najlepiej smakuje schłodzone w lodówce kilka godzin (ja zazwyczaj zostawiam na całą noc w lodówce).





Smacznego:) 

12 komentarzy:

  1. Fantastyczny ten Twój serniczek! Uwielbiam wypieki z jagodami. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. ślicznie! i baaardzo apetycznie! pięknie z tymi kwiatkami ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmmm wygląda przepysznie <3
    A dlaczego ty kochana miałaś taką dłuuuugą przerwę w blogowaniu? :>

    OdpowiedzUsuń
  4. To ciasto wygląda IDEALNIE! I jak pięknie podane. :) Te kwiaty dodają mu wiele uroku... :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda niezwykle apetycznie!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Biała czekolada jest moją ulubioną. Taki sernik pożarłabym w całości ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. tak sobie myślę, że dobrze, że z jagodami.... drobne uśpienie wyrzutów sumienia:) Seniki to chyba najbardziej kalorycznie ciasta i padło właśnie na nie, że kocham miłością wielką, każdego rodzaju i w każdej odmianie byle sernik :) z pewnością przetestuję tylko z braku jagód w roli zagłuszacza wyrzutów sumienia wystąpią borówki. pozdrawiam kami Ps urzekły mnie te bratki... :)

    OdpowiedzUsuń
  8. serniczek wygląda przepysznie! i jeszcze dodatek czekolady.... mmmm :)

    OdpowiedzUsuń
  9. O tak, serniczki pyszne są :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kolejny udany wypiek. Zarówno biała czekolada jak i mleko kondensowane dają radę ;)

    OdpowiedzUsuń

drukuj