poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Krem cytrynowo-waniliowy

No i cóż ja mam napisać. Wiem!
Dzisiaj o relacjach damsko-męskich :) czyli dlaczego ja uwielbiam wanilię, a on cytrynę.
Wiele jest takich smaków, które nas różnią jednak połączone stanowią doskonałe małżeństwo. Tak jest i w tym wypadku!
CYTRYNA - on uwielbia jej kwaśny smak, pasuje mu do wszystkiego. Zgadam się, że jest nie zastąpiona w kuchni jednak mam w stosunku co do niej pewne ograniczenia:) Lubię ją jednak zjeść całej bym nie potrafiła.
WANILIA - nie wyobrażam sobie bez niej kremów, ciast, deserów. Ma nawet specjalne miejsce w lodówce. Odpoczywa sobie w drewnianym pudełeczku - prosto z Madagaskaru (jest najlepsza). Oj mogłabym wymieniać jej zalety. On uważa, że przesadzam z jej ilością wszędzie! Męczy go jej aromat! - nie rozumiem, no ale....
Abyśmy razem mogli się cieszyć naszymi ulubionymi smakami powstał cudowny krem cytrynowo-waniliowy.
Pasuje do rożnych deserów i ciast. Ja podałam go do bezy i do deseru o którym już niebawem.
Zapraszam:)
Składniki:
4 żółtka
sok z jednej cytryny
skórka strata z 2 cytryn
1 szklanka cukru
60 g masła
2 łyżki skrobii kukurydzianej (można zastąpić ziemniaczaną)
150 ml wody
ziarenka z 1 laski wanilii

Przygotowanie:
1. Skrobię kukurydzianą wymieszaj w wodą w rondelku.
2. Dodaj żółtka, skórkę i sok z cytryny, ziarenka z laski wanilii, masło pokrojone w  kostkę i cukier. 
3. Mieszaj wszystko na średnim ogniu do momentu kiedy krem zgęstnieje.

Krem można przetrzymywać w lodówce do 5 dni.

Smacznego:)

27 komentarzy:

  1. Kinguś, a kiedy należy dodać żółtka? :-) i czy wanilię z Madagaskaru można kupić w Polsce? dziękuję za informacje i pozdrawiam gorąco :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maju poprawiłam:) Wanilię z Madagaskaru dostałam od znajomych którzy tam byli. Nie wiem gdzie ją można kupić u nas :(

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję :-)

      Usuń
  2. Zawsze chodzi o kompromis, w tym wypadku jest on niezwykle apetyczny :D

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam wszystko, co cytrynowe i kremowe. A do tego z wanilią - cudo!

    OdpowiedzUsuń
  4. Te różnice są najcudowniejsze ;)) fajnie jest szukać tzw. kompromisów tylko pytanie kto jak definiuje kompromis. Mi się podoba definicja Pestki z bloga ToPestka "Kompromis - Trzeba nauczyć się jak zrobić tak, żeby było po mojemu ale żeby on myślał, że jest tak jak on chce. Trudna sprawa ten kompromis" ;)) no trudna sprawa ten kompromis ;)

    A mój ulubiony zapach to wanilia!!! jeżeli chodzi o smak to idę w kwaskowatości, czyli lubię jak pachnie waniliowo a smakuje cytrynowo ;) chociaż teraz sobie przypomniałam, że najbardziej ze wszystkich kocham lody waniliowe!!!

    p.s. cudnej majówki Kochani!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. pięknie wygląda!
    Wczoraj robiłam lemon curd ale wyszedł baaardzo kwaśny, następnym razem dodam więcej cukru ...i może wanilię;)

    OdpowiedzUsuń
  6. W składzie podobne do budyniu. W zasadzie w kąpieli wodnej można by zrobić. Tak jak zabajone. Co myślisz Kingo ?
    Połączenie wanilii z cytryną bardzo mi odpowiada. Świetne ! Wypróbuję na pewno.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jasne że można zrobić, będzie bardziej aksamitny i delikatny w strukturze:) moja opcja to bardziej dla zabieganych wersja :)

      Usuń
  7. Wygląda przepysznie, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawe czy idzie tą wanilię gdzies kupic wogole :( a polaczenie wanili z cytryną to naprawdę uwielbiam. I Ciebie oczywiscie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubię cytrynę i wanilię :) Robiłam już lemon curd, więc teraz chętnie dodam wanilię. Ile mniej więcej gr wyjdzie tego kremu? Bo się zastanawiam czy trochę nie zmniejszyć proporcji, u mnie tylko 2 osoby lubią kwaskowate smaki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kremu wyszło ok 500 g. Można go przetrzymywać w lodówce do 5 dni. nam dla 2 osób jeszcze zostało także proponuje zmniejszyć składników o połowę :)

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedz! Pozdrawiam!

      Usuń
  10. Skórka cytrynowa nadaje suuuper aromat :>

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam Ciebie serdecznie.Miło i ciekawie tu,wiec jeśli pozwolisz zostanę na dłużej.Ciebie w wolnej chwili zapraszam do Dobrych Czasów.Pozdrawiam.J.

    OdpowiedzUsuń
  12. W końcu przeciwności się przyciągają! :) Fajne połączenie i zapewne smaki pasują do siebie idealnie!
    Kinia, piękne zdjęcia! Pojadłoby się takiego kremu, oj pojadło...

    OdpowiedzUsuń
  13. Myślałam ostatnio o takim kremie, idealnym do ciast i tart :D Uwielbiam łączenie smaków i chyba Twój krem będzie stanowił idealne prześcieradło pod moją tartę wiosenną :*

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda pięknie i pewnie tak smakuje.
    Pozdrawiam Zosia.

    OdpowiedzUsuń
  15. Podziwiam... wygląda bardzo smakowicie:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. Taki lemon curd z wanilią - świetne połączenie ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. cudna ta damsko męska relacja!

    OdpowiedzUsuń

drukuj