wtorek, 10 marca 2015

Wegetariański gulasz z czarnej soczewicy

Zafascynowana czarną soczewicą podsyłam Wam dzisiaj przepis na pyszny wegetariański gulasz. Soczewica zwana „kawiorem biednych ludzi” zawiera około 25% białka, tylko 1% tłuszczu, dużą ilość witamin z grupy B oraz duże ilości makro- i mikroelementów – potasu, wapnia, magnezu, żelaza, fosforu i sodu. Czarna wyróżnia się tym, że posiada subtelny delikatny zapach, a jej ziarna po zagotowaniu zachowują kształt. Polecam namaczanie jej przez noc, to w znacznym stopniu poprawi jej strawność.

Soczewica i buraki moim zdaniem to połączenie idealne. Danie, które przedstawiam można jeść na ciepło lub zimno, jako sałatkę. Często zabieram je ze sobą do pracy lub jem z dodatkiem jaka sadzonego.


Wegetariański gulasz z czarnej soczewicy
Smacznego :)

3 komentarze:

drukuj