Zafascynowana czarną soczewicą podsyłam Wam dzisiaj przepis na pyszny wegetariański gulasz. Soczewica zwana „kawiorem biednych ludzi” zawiera około 25% białka, tylko 1% tłuszczu, dużą ilość witamin z grupy B oraz duże ilości makro- i mikroelementów – potasu, wapnia, magnezu, żelaza, fosforu i sodu. Czarna wyróżnia się tym, że posiada subtelny delikatny zapach, a jej ziarna po zagotowaniu zachowują kształt. Polecam namaczanie jej przez noc, to w znacznym stopniu poprawi jej strawność.
Soczewica i buraki moim zdaniem to połączenie idealne. Danie, które przedstawiam można jeść na ciepło lub zimno, jako sałatkę. Często zabieram je ze sobą do pracy lub jem z dodatkiem jaka sadzonego.
Smacznie ;))
OdpowiedzUsuńbardzo zdrowo :)
OdpowiedzUsuńNie ma co się bać tłuszczu (chyba, że roślinnego po usmażeniu)
OdpowiedzUsuń