poniedziałek, 14 listopada 2016

Kuleczki serowe z jogurtu

Uwielbiam ten przepis. To kolejne cudowne zastosowanie jogurtu i oleju rzepakowego. Słyszeliście o labneh? To serek wykonany z jogurtu. Pochodzi z bliskiego wschodu. Jego przygotowanie jest banalnie proste, a smak wybieracie sami. Dziś przedstawiam Wam wersję marynowaną w oleju rzepakowym tłoczonym na zimno. Dzięki temu zabiegowi zatrzymujemy proces dojrzewania sera i konserwujemy. Olej przenosi smak ziół i innych dodatków, w których zatopione są kuleczki serowe. Po kilku dniach możemy cieszyć się ich fantastycznym smakiem na kanapkach lub grubo zetrzeć na pizzę. Jednak jest jedno ale! Przepis ten przygotowuje się bardzo szybko – w zasadzie robi się sam – ale wymagana jest tu cierpliwość. Aby jogurt nabrał odpowiedniej konsystencji, musi spędzić minimum 2 dni w lodówce, aby przesiąkł marynatą oleju kolejne 3 dni. Jestem pewna, że znajdziecie czas na ten pyszny eksperyment!
Pokochaj olej rzepakowy:

Istotnym elementem, który wspomaga naszą odporność jest dieta. Ważne jest, aby była dopasowana do naszego wieku oraz trybu życia. Ważnym jej elementem są nie tylko warzywa i owoce bogate w witaminy, ale także tłuszcze, które pomagają nam je wchłonąć (część witamin wchłania się tylko w obecności tłuszczu – są to witaminy A, E, D i K). Do zalecanych tłuszczy nie tylko przez dietetyków, ale i lekarzy należy olej rzepakowy. Jest on źródłem cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych, steroli, a także zawiera witaminy E i K. Wszystkie te składniki korzystnie wpływają na nasz organizm, dlatego olej rzepakowy na stałe powinien być włączony do naszej diety – już 2 jego łyżki dziennie pokrywają zapotrzebowanie na kwas ALA z rodziny omega-3.


labneh

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj