Mówi się o niej, że jest najważniejszą przyprawą na świecie z powodu długiej listy korzyści jakie ma dla zdrowia. KURKUMA ❤
- odtruwa ciało i wątrobę
- zwiększa odporność poprzez poprawę funkcji wątroby
- chroni wątrobę
- oczyszcza krew
- łagodzi objawy przeziębień
- poprawia krążenie w organizmie
- poprawia jakość skóry
- obniża zły cholesterol
- zmniejsza stany zapalne
- ma działanie przeciwnowotworowe
- wspomaga pracę mózgu
Te wszystkie cuda otrzymamy za sprawą kurkuminy, która wchodzi w jej skład. Jednak, aby ja aktywować należy spożywać ją z: pieprzem lub dobrymi tłuszczami (awokado, oliwa z oliwek i olej kokosowy)
Większość z nas zna ją jako żółtą przyprawę. Stanowi ona główny składnik curry. Coraz częściej można dostać w sklepach jej kłącza. W medycynie ajurwedyjskiej jest podstawowym lekiem.
W smaku i zapachu podobna do imbiru – jest on silny, korzenny i gorzkawy. Sama długo zastanawiałam się, czy obierać ją, czy nie? Nie robię tego, choć można w ten sam sposób jak imbir. W przypadku kurkumy musicie zapatrzeć się w gumowe rękawiczki, gdyż bardzo silnie farbuje.
Teraz napiszę o moich efektach, które zauważyłam podczas regularnego spożywania kurkumy. Dodam, że zawsze wypijam go rano, po przebudzeniu. Zaczynam od letniej wody z sokiem z cytryny, a następnie przygotowuję sobie mój napar (przepis poniżej)
Widocznie poprawił mi się kolor skóry, nie odczuwam popołudniowych senności :), zdecydowana poprawa trawienia. Cierpię na migreny w okresie, kiedy ją stosuję, nie doświadczam bólów głowy.
UWAGA! Ważne, aby po naparze napić się czystej wody, gdyż kurkuma bardzo farbuje – tak jak wcześniej wspomniałam (ja piję napar przez słomkę, aby po prostu nie mieć żółtych zębów)
Ważne, aby zachować ostrożność w przypadku osób: cierpiących na nadkwasotę i wrzody żołądka, u osób z kamieniami żółciowymi może wywołać kolki ze względu na produkcję żółci. U osoby stosujących leki przeciwzakrzepowe kurkuma może spowodować nasilenie działania tych leków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz