艣roda, 26 kwietnia 2017

Penne z pieczonym kalafiorem 馃崫

Makarony goszcz膮 cz臋sto na moim stole. Wielkim ich fanem jest m贸j m膮偶. Moim zdaniem s膮 one najlepszym ratunkiem w ekspresowej kuchni, kiedy musisz zrobi膰 obiad dos艂ownie w kilka minut. Pasta Aglio Olio e Peperoncino to jeden z najprostszych i najlepszych pomys艂贸w na co艣 pysznego. Makarony daj膮 mo偶liwo艣膰 kombinacji. Dzi艣 przedstawiam Wam m贸j pe艂noziarnisty makaron pachn膮cy cudownym pieczonym kalafiorem z cytrynow膮 nut膮. Zapraszam do sto艂u!

1 porcja = 285 kcal



Pokochaj olej rzepakowy:

Istnieje szeroki wachlarz zastosowa艅 dla oleju rzepakowego. Jednak偶e, jako ro艣linny olej do gotowania, mo偶e zapewni膰 u偶ytkownikom wiele korzy艣ci dla organizmu. Niekt贸re z nich opisuj臋 poni偶ej. Charakteryzuje si臋 wysok膮 zawarto艣ci膮 kwas贸w nienasyconych (oleinowego, omega-3 i omega-6), a przy tym zawiera najmniej spo艣r贸d olej贸w ro艣linnych nasyconych kwas贸w t艂uszczowych. Zast臋powanie w diecie t艂uszcz贸w nasyconych t艂uszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawid艂owego poziomu cholesterolu we krwi.

Dla serca: idealny stosunek kwas贸w t艂uszczowych omega-3 do omega-6. Stosunek wynosi 1:2 i gwarantuj臋, 偶e wyr贸偶nia si臋 w艣r贸d olej贸w ro艣linnych – nawet przewy偶sza oliw臋 z oliwek.

Dla sk贸ry: olej rzepakowy jest bogaty w witamin臋 E , kt贸ra jest niezb臋dna dla organizmu z r贸偶nych powod贸w. Witamina E jest bardzo skutecznym antyutleniaczem, kt贸ry wspomaga ochron臋 sk贸ry przed szkodliwym dzia艂aniem wolnych rodnik贸w.

By艂o wiele kontrowersji wok贸艂 oleju rzepakowego, poniewa偶 jego pozyskiwanie, a co za tym idzie przetwarzanie mo偶e usun膮膰 korzystne jego aspekty. Nie ma jednak dowod贸w, 偶e zawarto艣膰 kwasu t艂uszczowego omega-3 obni偶a si臋 podczas tej obr贸bki. Kwas erukowy stanowi kolejny temat spor贸w – jeszcze 30 lat temu obecny by艂 w oleju. Dzi艣 stosowanie oleju rzepakowego jest ca艂kowicie bezpieczne, gdy偶 wsp贸艂czesna nauka i technologie wyeliminowa艂y go z odmian rzepaku.


1 komentarz:

drukuj