Do ciasta zainspirował mnie przepis z mojego ukochanego blogu "Moje Wypieki"- troszkę został zmieniony skład owoców ponieważ nie miałam truskawek. 
Rabarbarowi towarzyszyły maliny i mandarynka:) - pyszne zestawienie
Goście bardzo chwalili!!Wypiek ten prezentuje się bardzo dostojnie i idealnie pasuje na niedzielne popołudnie w słoneczku.
 Ciasto na pewno zrobię ponownie z innymi owocami.
Przepis cytuje za Dorotą uwzględniając moje modyfikacje
Do ciasta zainspirował mnie przepis z mojego ukochanego blogu "Moje Wypieki"- troszkę został zmieniony skład owoców ponieważ nie miałam truskawek. 
Rabarbarowi towarzyszyły maliny i mandarynka:) - pyszne zestawienie
Goście bardzo chwalili!!Wypiek ten prezentuje się bardzo dostojnie i idealnie pasuje na niedzielne popołudnie w słoneczku.
 Ciasto na pewno zrobię ponownie z innymi owocami.
Przepis cytuje za Dorotą uwzględniając moje modyfikacje
Składniki na ciasto:
- 1 i 3/4 szklanki mąki
 - 2 łyżki cukru pudru
 - 1/2 kostki masła
 
Składniki na nadzienie rabarbarowo - malinowo - mandarynkowe:
- 1 i 1/2 szklanki cukru
 - 1/4 szklanki mąki
 - szczypta soli
 - 6 żółtek
 - 1 szklanka słodkiej śmietanki (dałam kremówkę)
 - 2 szklanki rabarbaru, pokrojonego w plasterki (około pół kilo)
 - 1 puszka mandarynek z puszki
 - 1 szklanka malin
 
Składniki na piankę:
- 6 białek
 - 1/2 szklanki cukru
 
Piekarnik rozgrzać do 180°C. 
Mąkę
 wymieszać z cukrem pudrem i posiekać z masłem, aż utworzą się drobne 
grudki. Wsypać ciasto (jest dość sypkie) na blachę o średnicy 25cm, wyłożoną 
uprzednio papierem do pieczenia i dobrze wcisnąć w dno blaszki. Piec 
około 10 - 12 minut do lekkiego zrumienienia.
W dużej misce wymieszać mąkę, cukier i sól. Żółtka rozbełtać i wymieszać ze śmietanką, następnie wlać mieszankę do suchych składników,
 wymieszać. Dodać owoce, lekko wymieszać i wylać na 
podpieczony spód. Piec w temperaturze 180 stopni przez godzinę.
Białka
 ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier, wyłożyć piankę na 
upieczone ciasto i piec aż pianka się zarumieni, czyli około 10 - 15 
minut.
Szkoda,ze nie moge go zrobic.Musi byc pyszny:)
OdpowiedzUsuń