wtorek, 7 lutego 2012

Sernik na drożdżach z migdałami

Ostatnio stwierdziłam, że muszę spróbować czegoś nowego a zarazem klasycznego.  Od Mamy ukradłam:) książkę "Ciasta, ciastka, ciasteczka - wypiek domowy" Jana Czernikowskiego przeglądając ja kilkaset razy wpadł mi w oko przepis na sernik pulchny.  Przepis jest o tyle ciekawy, że do masy dodaje się świeże drożdże. Z moimi modyfikacjami powstał niezwykły sernik drożdżowy z prażonymi migdałami. A jego smak zniewala!
Uważam że warto czasami spróbować czegoś nowego -  może i Wy spróbujecie:)
Zapraszam



Składniki:

  • 750g sera białego z wiaderka lub 3-krotnie mielonego
  • 300g cukru
  • 7 jaj
  • 100g masła
  • 15g świeżych drożdży
  • 100g migdałów (ja użyłam drobno posiekanych 80g i 20g płatków migdałowych)
  • łyżka ekstraktu z wanilii


Przyrządzenie:

1. Drożdże rozetrzeć w szklance z łyżką cukru - odstawić
2. Ser zmielić przez maszynkę 2-3 krotnie lub użyć wiaderkowego, utrzeć z cukrem w dużej misce.
3. Cały czas mieszając wbijać po jednym żółtku i jedno całe jajo, dodać łyżkę ekstraktu z wanilii oraz roztopione masło.
4. Dodać do powstałej masy rozrobione drożdże.
5. W osobnej misce ubić pianę z białek. Dodać ją do masy i delikatnie wymieszać.
6. Dodać migdały.
7. Przelać masę do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą do jej połowy wysokości.
8. Piec w średnio gorącym piekarniku 175C ok 40-50 min. Zostawić w piekarniku do całkowitego wystygnięcia, następnie zdjąć obręcz formy i zostawić w chłodnym miejscu najlepiej na całą noc.






Smacznego:)

22 komentarze:

  1. prześliczny jest Twój sernik.

    OdpowiedzUsuń
  2. Prześliczne zdjęcia! I pięknie udekorowany sernik.
    Zaintrygował mnie ten dodatek drożdży, czy sprawia on, że sernik jest bardziej puszysty?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak sernik jest bardziej puszysty i dobrze rośnie w piekarniku - dlatego koniecznie należy trzymać się przepisu i wlać masę do połowy wysokości formy, co prawda mój na zdjęciach wygląda na niski ale piekłam go w dwóch mniejszych 20cm tortownicach.

      Usuń
  3. Sernik wygląda pięknie a ten dodatek drożdży jest bardzo ciekawy. Nie widziałam jeszcze takiego przepisu! Piękne zdjęcia, aż chce się porwać kawałek!

    OdpowiedzUsuń
  4. pięknie go przyozdobiłaś! a że na drożdżach - bardzo ciekawie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zdjęcia cudne, a dodatek drożdży bardzo mnie zaciekawił. Ja ostatnio też mam chrapkę na niestandardowe miksy ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. No to zaskoczenie, nie wymyśliłabym tego chyba przez całe swoje życie heh super, zdjęcia piękne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda przepysznie, niestety nigdy nie udałoby mi się zrobić czegoś takiego. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie lubię serników, ale... Robisz tak śliczne, artystyczne zdjęcia, że moje kubki smakowe i tak mają na to ciasto ochotę :D

    OdpowiedzUsuń
  9. od dawna korci mnie ten serniczek! a czy to na górze to zwykły lukier?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak to zwykły lukier. Ja osobiście polecam sernik szafranowy - mój faworyt

      Usuń
  10. w koncu zrobilam ten sernik,nie wiem jak smakuje bo jeszcze sie piecze.
    Wlasnie przypomnialam sobie , ze zupelnie zapomnialam o maśle,o którym byla mowa w skladzie, ale w przygotawaniu został zupelnie pominięty.Pytam więc, w którym etapie należało dodać masło?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. racja!!! przepraszam! ale nic nie szkodzie jak nie dałaś:) jak ser był tłusty to nie trzeba dodawać:)
      masło należało dodać w etapie "Cały czas mieszając wbijać po jednym żółtku i jedno całe jajo, dodać łyżkę ekstraktu z wanilii " ORAZ ROZTOPIONE MASŁO.

      już poprawiam mój błąd:) jeszcze raz strasznie cię przepraszam! mam nadzieję że będzie Ci smakować:)i że nie jesteś zła:)

      dziękuje za spostrzegawczość

      Usuń
  11. nie skadze, nie jestem zła!wyszedł dobry choc spodziewalam sie czegoś
    innego.Jest niestety trochę za mokry, mialam problem z pieczeniem. Piekł sie całe 2 godziny. Mimo to nie bede sie poddawać, ale nastepnym razem zrobię sernik szafranowy:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Też uważam że jest bardzo mokry:) ale naprawdę polecam sernik szafranowy - jest pyszny! dzisiaj właśnie na jego bazie zrobiłam sernik o smaku piernika z sosem Śliwkowo-czekoladowym - wkrótce na blogu:)

    OdpowiedzUsuń
  13. nie mogę się doczekać! a dziś wieczorem czekamy z mamą na kolejny
    odcinek masterchef:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przyznam się że też czekam z niecierpliwością bo emocji było we mnie mnóstwo tego dnia:)

      Usuń
  14. kto by pomyslal ze ten internet jest taki maly ;-)
    szukam przepisu na sernik i znalazlam wspaniale przepisy u ciebie.
    pozdrowienia z dziecinstwa dla twojego meza od Iwony!

    OdpowiedzUsuń
  15. Zupełna nowość jak dla mnie, w weekend na pewno zrobię :) Nie wiem tylko na jak dużą formę jest przepis?

    OdpowiedzUsuń

drukuj