niedziela, 4 listopada 2012

Sernik świąteczny - piernikowy

Wczoraj zapowiadałam Wam to cudo i tak jak pisałam bawię się w testowanie starych przepisów w nowych smakach. Ulubionym sernikiem w naszej rodzinie jest sernik szafranowy ale nie byłabym sobą gdybym czegoś nie pozmieniała i tak oto na jego bazie powstał cudowny sernik na piernikowym spodzie o smaku cynamonu, imbiru i skórki pomarańczowej. Jednym słowem ŚWIĘTA!!!
Podany w towarzystwie sosu śliwkowo-czekoladowego jest idealną propozycją na jesienno-zimowe dni. A te motylki i przewodnik podróżniczy to marzenia o lecie i wakacjach:)


Ten przepis jest modyfikacją sernika szafranowego ze strony Kwestia Smaku
Składniki na piernikowy spód na tortownice o średnicy 27 cm
• 250 g kruchych ciasteczek piernikowych ja użyłam tych
• 100 g roztopionego masła

Przygotowanie:
1. Ciasteczka pokruszyć na mąkę ja to zrobiłam za pomocą blendera
2. Do ciastek dodać roztopione masło i dokładnie wymieszać.
3. Przygotowaną masą wyłożyć dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.


Masa serowa:
• 350 g słodzonego mleka skondensowanego z puszki (niegotowanego)
• 1 kg twarogu sernikowego 
• 6 jajek, oddzielnie żółtka od białek 
• 2 łyżki cynamonu
• 1 łyżka imbiru
• skórka z jednej pomarańczy
Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Na dno piekarnika umieścić naczynie z wodą. (serniki pieczone w kąpieli wodnej są idealnie równe)
2. Twaróg wymieszać mlekiem skondensowanym. cynamonem, imbirem i skórką pomarańczy.
3. Żółtka ucierać przez około 6 - 7 minut. Cały czas miksując (na zmniejszonych obrotach miksera) dodawać po łyżce masę serową.
4. Białka ubić na pianę i za pomocą łyżki połączyć z masą serową.
5. Masę wyłożyć na piernikowy spód i wstawić do piekarnika
6 . Piec przez 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec sernik przez 30 minut. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy zamkniętych drzwiczkach przez 15 minut. Następnie stopniowo otwierać drzwiczki piekarnika, tak aby sernik długo i łagodnie się studził.
7. Po całkowitym wystygnięciu wstawić bez przykrycia do lodówki. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem z cynamonem. i polać sosem śliwkowo-czekoladowym.

Przepis na sos śliwkowo-czekoladowy ------> TUTAJ



Smacznego:)

30 komentarzy:

  1. wygląda rzeczywiście pysznie, a motylki rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. przecudowny!
    uwielbiam piernikowe wypieki.. ach!
    te motylki są cudne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Tyle pysznych słodkości u Ciebie :) Bardzo podobają mi się takie ozdoby jak te motyle, dzięki temu sernik wygląda tak z klasą ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. sernik piękny, ale jeszcze nie święta, nieee... jeszcze jesieni ciepłej za oknem trochę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. No to widzę, ze nie jestem jedyną która ogląda juz katalogi pod kątem letniego urlopu :)
    Sernik pyszny. Ja dziś zagniatam ciasto na piernik. I ogólnie chcę juz Święta :)

    Miłej niedzieli :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie w końcu te ciasteczka wykorzystałaś, bo chyba psikus się wkradł i nie ma podlinkowanego słowa "tych" :)
    Aaaaa i nie piekłaś w kąpieli wodnej i masz taki równy sernik? Kurcze, jak Ty to robisz??? Ja się zawsze namęczę, napocę, a i tak wychodzą "fale dunaju" :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. poprawione:) dziękuję:)ja piekłam w kąpieli wodnej dlatego jest taki równy:)

      Usuń
  7. Motylkowa lekkość , jesienne aromaty i śliwkowo-czekoladowy sos - POEZJA SMAKÓW !

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie wygląda!Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepyszne połączenie dwóch ulubionych ciast! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Taaaa...a od dzisiaj miałam iść na dietę :( Zastrzelę Cię :) Nie mam dzisiaj nic do roboty więc będę robić Twój sernik :) Wygląda rewelacyjnie :):):) Pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. obłędny!!! Świąt mi się zachciało!

    OdpowiedzUsuń
  12. piekłam podobny w tamtym roku. Bardzo wszystkim smakował, wiec mysle, że w tym też go przygotuję :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Brzmi i wygląda doskonale! :) Zdecydowanie jest to przepis do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  14. wspaniale aromaty nawiazujace do swiat:)

    OdpowiedzUsuń
  15. w zeszłym roku po raz pierwszy spróbowałem sernika na piernikowym spodzie i... zakochałem się...
    Twój przepis na pewno zostanie wypróbowany w tym roku :)

    OdpowiedzUsuń
  16. I na sernik i na urlop mam ochotę już teraz a na Święta jeszcze nie jestem gotowa :)
    Sernik wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja chyba oszaleję jak odpadniesz...

    OdpowiedzUsuń
  18. ufffffffffffffffffffffffffffffff :)
    Kolejny raz potwierdzasz swoją klasę!

    OdpowiedzUsuń
  19. Dziękuję Ci za przepis...jutro go zrobię.tym bardziej, że używasz do nich moich ulubionych ciasteczek piernikowych. One są przepyszne, a w połączeniu.... będzie jak w niebie :-))))

    OdpowiedzUsuń
  20. Przepraszam z góry za glupie pytanie, ale jako że jest to sernik to ser jest tutaj sprawą kluczową (odkrywcze! ;))) i moja 'wątpliwość" jest taka: pisząc "twaróg sernikowy" masz na myśli taki zwykly ser bialy w kostce, czy coś bardziej już zmielonego? Z góry dzięki za odpowiedź!!!

    Nie oglądam MasterChefa regularnie, ale kiedyś wlączylam i widzialam fragment, w którym próbowalaś bigos i rozpoznalaś tyle jego skladników, że szczęka mi opadla :) Świetne to bylo!!!! To bylaś Ty, prawda? :))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. twaróg sernikowy to dostępne w sklepach twarogi zazwyczaj 3 krotnie mielone we wiaderkach. Ważne jest aby zawierały dużo tłuszczu ja zazwyczaj używam tego http://www.opinie.senior.pl/zdjecia/Twarogi-i-twarozki/Twarog-sernikowy-mielony-55854-big.jpg lub tego https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSFfKGcvT4ASFJh0tr2I83nb2FRJBZJx1IGaL2-zyxrFZkgfYS2.
      mozna uzyć też zwykłego tłustego twarogu - i zmielić go kilkakrotnie:)

      Tak:) z bigosem to ja:)

      Usuń
  21. Dzięki BARDZO za odpowiedź!
    Z tym bigosem - mistrzostwo!!!! :)))

    OdpowiedzUsuń
  22. Wygląda bajecznie i smakowicie-jak wszystkie Twe wypieki....a wracając do wypieków, to miałam je na twarzy Go oglądałam w niedziele Joe-pękałam z zazdrości!

    OdpowiedzUsuń
  23. Wyglada bardzo delikatnie i puszyscie :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Zachęcający przepis,chcę go wypróbować w tą sobotę.Dam znać jaki wyjdzie!!!Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

drukuj