sobota, 21 maja 2016

Bezglutenowe ciasto czekoladowe na oleju

Tak! Jestem fanką czekolady! Nie wyobrażam sobie bez niej mojej kuchni. Najbardziej lubię ją solo lub w ciastach. Dlatego dziś przygotowałam coś absolutnie wyjątkowego. Bezglutenowe czekoladowe ciasto migdałowe. Wilgotne w środku, a przy tym lekkie. Są w nim tylko 2 łyżki mąki z migdałów. Może wydać Wam się zaskakujące użycie zamiast masła oleju rzepakowego – jednak on w połączeniu z czekoladą daje spektakularny efekt, a przy tym podkreśla orzechową nutę.
Dekorację pozostawiam Waszej fantazji. Można oprószyć je delikatnie cukrem pudrem i podawać z kleksem śmietany lub obłożyć świeżymi owocami.


Pokochaj olej rzepakowy:

Ze względu na korzystny skład kwasów tłuszczowych i bogactwo witamin E i K , pozytywnie wpływających na organizm, olej rzepakowy powinniśmy często używać w naszej diecie. Nie do przecenienia jest jego wszechstronne wykorzystanie , np. jako dodatek do sałatek, warzyw gotowanych, składnik sosów czy do przygotowywania ciast. Eksperci polecają 2 łyżki oleju rzepakowe dziennie. W takiej ilości zapewni nam pełną dawkę ALA z rodziny omega-3, których nasz organizm sam nie wytwarza, dlatego właśnie musimy dostarczać je regularnie, najlepiej z jedzeniem.


tekst alternatywny

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj