niedziela, 22 maja 2011

Ciasto na maślance z rabarbarem :)

Wczorajsza sobota znowu była pracowita, dzisiejszy dzień też się tak zapowiada w planach mam grilla i kolejne ciasto:)
Miłość do rabarbaru jakie okazuje moje otoczenie zaskoczyła mnie ogromnie ponieważ sama nie przepadam za tymi gałązkami. Smakują mi - ale nie zachwycam się nimi - ja wole truskawki, jagody, jabłka.
Sezon na rabarbar pokusił mnie aby upiec wypatrzone na blogu Moje Wypieki - ciasto na maślance z rabarbarem. (przepis cytowany za autorem)
Osobiście uważam że pleśniak był lepszy:)
Ciasto się ładnie wyrabia, jest bardzo gęste, smakuje normalnie "bez ochów i achów". Najlepsza jest kruszonka.
Zapraszam:)

Składniki:

  • pół kg mąki luksusowej
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru (dałam trochę mniej)
  • 1 szklanka maślanki (użyłam jogurtu naturalnego)
  • pół szklanki oleju
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy lub aromat waniliowy do smaku
  • dowolne owoce: u mnie 35 dag obranego, pociętego rabarbaru, mogą być inne owoce sezonowe; mrożone - po rozmrożeniu na bibułce, która wchłonie nadmiar wody; bardzo smaczne również z samą kruszonką)
Kruszonka:
  • 50 g masła
  • 10 łyżek mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy - 16 g


Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną masę. Cały czas ubijając, dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie dodawać po kolei żółtka, cały czas ubijając. Powoli wmieszać olej i ubijać.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Na zmianę dodawać do ciasta maślankę i przesianą mąkę, cały cały czas miksując.

Kruszonka: wszystkie składniki wyrobić między palcami, by powstała kruszonka.
Ciasto wyłożyć do formy (32 x 22 cm) wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Na górę położyć owoce, przykryć kruszonką. Piec około 1 godziny (do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 180ºC. Wystudzić.

SMacznego:)

4 komentarze:

  1. cudne to ciasto i napewno dobre, bo z rabrbarem musi byc pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wcale nie jest dobre i nie wiem skąd wzięłaś ten przepis. ;/ Nie polecam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w poście pisze skąd pochodzi przepis:) a smak? rzecz indywidualna. Zachęcam wypróbować inne przepisy :)

      Usuń

drukuj