sobota, 6 października 2012

Na oglądanie Masterchefa zrobiłam szybką tartę

TAK!!! szybka, pyszna, pachnąca tarta z malinami na oglądanie kolejnego odcinka Masterchefa. Jeżeli mam  być szczera to nie pamiętam jak smakowała bo byłam tak zestresowana :) Moje relacje  z poligonu i testu smaku można przeczytać tutaj.
Tarta smakowała wszystkim moim gościom. Jest świeża, dobra na ciepło i zimno, a ciasto kruche jest idealne.
Zapraszam po przepis:

 Składniki:
na ciasto kruche:
150 g maki pszennej
50 g mąki ryżowej
100 g zimnego masła
50 g cukru pudru
1-2 łyżek zimnej wody
bułka tarta

1. Wszystkie składniki szybko zagnieść, uformować w kulę, zawinącć w folię i włożyć do lodówki na 30 min.
2. Nastawić piekarnik na temp 200C
3. Po 30 min ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok 0.5 cm i wyłożyć nim foremkę o średnicy ok 20 cm,  zostawiając sobie 1/5 ciasta na przykrycie tarty kratką.
4. Ciasto wyłożyć papierem i wysypać na niego groch w celu obciążenia, aby nie wyrastało podczas pieczenia
4. Wstawić do piekarnika i piec ok 10-15 min aż będzie lekko rumiane. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i usunąć papier z grochem.

Kisiel malinowy
300 g malin
2-3 łyżki maki ziemniaczanej
cukier trzcinowy wg uznania - ja dałam ok 5 łyżek

1. Wszystkie składniki  wymieszać  w dużej misce.

Przygotowanie:
1. Na kruchy podpieczony spód wysypać bułkę tartą
2. Wyłożyć maliny wymieszane z mąką i cukrem, można dodatkowo posypać cukrem z góry
3. Z pozostałego ciasta zrobić kratkę
4. Wsadzić do piekarnika i piec ok 15-20 min w temp 200C
Smacznego:)

19 komentarzy:

  1. Krucha tarta malinowa...pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna tarta.:) A maliny są wciąż jeszcze pyszne, ja też nimi się cieszę:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności !:) ja też zawsze na oglądanie masterchefa coś pichcę :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm... pysznie! :) Uwielbiam taką tartę, zwykłe, kruche ciasto i pyszne, słodziutkie malinki, idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepysznie wygląda;) Powodzenia w Masterchef, bardzo Ci kibicuję;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie się dowiedziałam ,że bierzesz udział hi ja zawsze z opóźnieniem ale od początku trzymam kciuki za Ciebie ,nie wiem ale jakoś tak mnie tknęło że powinnam Tobie kibicować:)Super tarta:)

    OdpowiedzUsuń
  8. musi by pyszna, bo bajecznie wygląda:D

    OdpowiedzUsuń
  9. Kinga , jesteś niesamowita ! Cieszę się , że będę miał przyjemność podziwiania Ciebie w dalszych odcinkach Masterchef :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale narobiłaś nam apetytu!!!
    Pięknie wygląda to ciasto.
    Zamawiamy dwa kawałki :):)
    Pozdrawiamy Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  11. Ależ dopracowana!
    śliczna taka!

    OdpowiedzUsuń
  12. fuj fuj kalmary :P cukierniczko Ty nasza! ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. mniam, szkoda, że już malinki się skończyły:(

    OdpowiedzUsuń

drukuj