środa, 18 grudnia 2013

Makowe Rollsy

Nie lubię w kuchni monotonii, za to lubię i cenię klasykę. Staram się odmieniać ogólnie znane przepisy poprzez formę, smak lub zupełnie zaskakujące składniki. Tak też było i w tym przypadku. Większość z nas lubi makowca na drożdżowym cieście – mmmm klasyka. Moja współczesna wersja to rollsy z drożdżowego ciasta z doskonałą masą makową. Zalet tego pomysłu jest kilka:
1. łatwo się dzieli bez użycia noża
2. ciasto długo zachowuje wilgotność i nie obsycha poprzez sporą ilość wilgotnej i aromatycznej masy makowej
3. z tego przepisu można zrobić: klasyczny makowiec, roladę makową lub drożdżówki z makiem – fantastycznie!
Moje zakręcone makowce podałam z dodatkiem sosu waniliowego tak aby przypomnieć, a raczej odmienić smak austriackich bucht z makiem. Cóż za fantazja mnie ogarnęła!
A może nieco się zakręciłam? :)


makowiecSmacznego:)

2 komentarze:

  1. Jakie śliczne! I wręcz napakowane masą makową. Takie lubie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowite,pozdrawiam i życzę cudownych Świąt
    http://asiawkuchni.blogspot.de/2013/12/piernik-staropolski-dojrzewajacy.html

    OdpowiedzUsuń

drukuj