niedziela, 29 stycznia 2012

Zimowa rozgrzewająca zupa fasolowa

Dzisiaj zapraszam na rozgrzewającą zupę fasolową w lekkiej wersji. Miała to być docelowo fasolka po Bretońsku,  ale że jest Nowy Rok a z nim nowe postanowienia prezentuję wersję lekko odchudzoną. Danie to przygotowała moja Mama tylko ona potrafi tak pysznie gotować!!!
Zapraszam

Składniki:

  • 2 szklanki fasoli Jaś - namoczyć przez noc w wodzie
  • 2L wywaru z warzyw lub rosołu
  • 20dag pieczarek pokrojonych
  • pokrojona w kostkę kiełbasa
  • mięso wołowe jeżeli zostało z rosołu
  • pokrojona w kostkę papryka
  • przecier pomidorowy
  • sól, pieprz, magi 
  • kilka kropli tabasco
Przygotowanie:

1. fasole odcedzić zalać rosołem i gotować do miękkości
2. pokrojona w kostkę kiełbasę podsmażyć na patelni do zarumienienia
3. dodać pokrojone pieczarki, pokrojoną w kostkę paprykę, przecier pomidorowy, podsmażoną kiełbasę, kawałki mięsa rosołowego(pokrojone), przecier pomidorowy
4. całość do smakować solą, pieprzem i odrobiną tabasco



Zupa ta jest lekka ponieważ nie jest w ogóle zagęszczona, tabasco przyjemnie ożywia jej smak i rozgrzewa podniebienie.
Smacznego:)

9 komentarzy:

  1. Ale pięknie para wyszła na zdjęciu! :) U mnie też ostatnio królują strączkowe - na taką pogodę niezastąpione.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Komarko ta para to niestety magia "Photoshopa" - ale cała reszta jak ją "Mama stworzyła":)

      Usuń
  2. I dobrze, że w odchudzonej wersji, bo fasola zbyt ciężka potrafi dać się w znaki :-P

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna. Bardzo lubię takie zupy, a z fasolką tym bardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetna i ten dymek już czuję jej zapach.

    OdpowiedzUsuń
  5. niesamowite ujęcia.
    i z pewnością rozgrzewa. wgląda zachwycająco.

    OdpowiedzUsuń
  6. Mistrzowskie są te zdjęcia z unoszącą się parą w roli głównej! Tylko pozazdrościć :)
    Pzdr Aniado (Lepszy Smak)
    Ps. Z nieznanych mi przyczyn mam problemy z dodawaniem komentarzy i stąd ta "anonimowość" ;)

    OdpowiedzUsuń

drukuj