środa, 9 maja 2012

Cieciorka z Woka

Dziś szybkie, pyszne, zdrowe danie. Osobiście nie jestem fanką mięsa więc takie ciepłe danie jest dla mnie idealne! Ostatnio miałam ciężki okres, dużo pracy, chory koń, dużo nerwów -  ten posiłek jest o tyle fajny, że daje mi dużo energii i przede wszystkim można go zrobić bardzo szybko. Poza tym uwielbiam kolorowe dania:)
Zapraszam


Składniki na porcję dla 2 osób:
 1 czerwona papryka
 1 żółta papryka
 1 zielona papryka
3 ząbki czosnku
1 czerwona cebula
1 puszka ciecierzycy
1 kostka rosołowa - ja używam kostki warzywnej Knora
1 szklanka wody
kilka różyczek kalafiora
szczypiorek
łyżka oliwy z pestek winogron
przyprawy: sól, pieprz i słodka papryka




Przygotowanie:

1. Na rozgrzanym woku podsmażamy pokrojoną piórka cebulę, czosnek, pokrojone w kostkę papryki i kalafior. Kiedy warzywa ładnie się zarumienią dodajemy kostkę rosołową dolewamy szklankę wody i dusimy aż warzywa będą miały odpowiednią twardość. Czekamy aż cały płyn odparuje.


2. Kiedy cały płyn odparuje dodajemy cieciorkę (przepłukaną i odsączoną na sitku ), ulubione przyprawy - (ja dałam słodką paprykę i trochę świeżo zmielonego pieprzu) i chwile podgrzewamy na woku. Na koniec dodajemy szczypiorek i gotowe:)





Smacznego:)




5 komentarzy:

  1. Ja również często szukam czegoś zamiast mięsa, cieciorka zdaje egzamin na 5 z plusem :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie dość, że pięknie i kolorowo wygląda, to jeszcze ma w sobie mnóstwo witamin! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Swietne (i zdrowe) danie, a kolory od razu poprawiaja nastroj!

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacyjnie wygląda, tak kolorowo i wiosennie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. świetnie wygląda, bardzo kolorowa-nie ma to jak dobre danie z woka!


    życie & podróże
    gotowanie

    OdpowiedzUsuń

drukuj