sobota, 19 listopada 2011

Chleb z grubą i chrupiącą skórką

Jak zobaczyłam ten przepis wiedziałam, że muszę go spróbować! Chlebek jest pyszny.  Ja zrobiłam zdrowszą wersję z mąki żytniej z otrębami. Podczas imprezy znikł ekspresowo jako dodatek do tatara.
Nie wymaga wielu składników tylko mąka, woda i drożdże. Można dodać do niego różne dodatki, np. oliwki, suszone pomidory. 
Chlebek nie jest za duży, ma pyszną, grubą chrupiącą skórkę. Przepis cytuje za autorem.


1. Składniki na chleb mieszamy łyżką 30 sekund i odstawiamy na 12 - 18 godzin do wyrośnięcia (najlepiej na noc). Do pieczenia chleba używamy garnka żaroodpornego z pokrywą (około 21 - 24 cm średnicy). Najlepszy jest garnek żeliwny. - ja użyłam zwykłego garnka w pełni metalowego.

2. Chleb można upiec z dodatkiem sera - wówczas pachnie i smakuje jak dobra pizza :-) W miejsce sera do chleba można dodać np. posiekanych suszonych pomidorów lub oliwek. Można eksperymentować ze swoimi ulubionymi dodatkami, np. anchois i pieprz syczuański (na zdjęciu). Dodatków może być w sumie nie więcej niż 200 g. Bardzo smaczny chleb wychodzi ze 100 g sera lub mieszanki różnych serów i 100 g suszonych pomidorów.

3. Można też zrobić podstawowy chleb bez żadnych dodatków (w poniższym przepisie pomijamy ser i dajemy mniej drożdży, 1/4 łyżeczki suszonych lub 5 g świeżych).
Składniki:
400 g (3 szklanki) mąki*
1 łyżeczka soli
3/4 łyżeczki suchych drożdży (ja daję 15 g świeżych drożdży)**
świeżo zmielony czarny pieprz
200 g sera*** (pominąć w wersji bez dodatków)
300 g (1 i 1/3 szklanki) chłodnej wody

otręby lub mąka do obsypania chleba


* pszennej lub orkiszowej (uniwersalnej, tortowej, ale najlepiej chlebowej)

** w przypadku chleba bez dodatków (sera, suszonych pomidorów...) dajemy 1/4 łyżeczki suszonych drożdży lub 5 g świeżych

**
* pokruszonego, drobno posiekanego lub startego na tarce. Jednego rodzaju lub mieszanki różnych, w miarę twardych lub kremowych, np. sera pleśniowego, camemberta, brie, Gorgonzoli, Pecorino, Manchego, Parmezanu lub innych sprawdzonych i ulubionych serów. Część lub cały ser można zastąpić posiekanymi suszonymi pomidorami lub oliwkami.


Przygotowanie:
  • Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, pokruszone drożdże, pieprz i ser (jeśli go używamy, ewentualnie inne dodatki np. posiekane suszone pomidory czy oliwki). Wszystko wymieszać. Wlać wodę i mieszać składniki łyżką przez około 30 sekund (ciasto ma być klejące). Przykryć (talerzem lub folią) i odstawić do wyrośnięcia na 12 - 18 godzin, najlepiej na noc (w temperaturze pokojowej, np. na blat kuchenny).
  • Blat kuchenny lub stolnicę oprószyć mąką i wyłożyć w to miejsce ciasto z miski. Oprószonymi mąką dłońmi złożyć boki ciasta do środka tworząc kulę.
  • Na blacie kuchennym położyć czystą ściereczkę kuchenną, oprószyć ją mąką, położyć w to miejsce ciasto łączeniem do dołu. Przykryć ciasto wystającymi bokami ściereczki i zostawić w ciepłym miejscu na 1 - 2 godziny. Ciasto jest gotowe po podwojeniu objętości.
  • Na pół godziny przed końcem wyrastania nagrzać piekarnik do 240 - 250 stopni C, ustawiając kratkę w dolnej 1/3 części piekarnika a na niej przykryty garnek żaroodporny np. żeliwny.
  • Ostrożnie, używając rękawic kuchennych, wyjąć gorący garnek z piekarnika i zdjąć pokrywę. Umieścić ciasto w garnku łączeniem do góry (zsunąć ze ścierki lub szybko i ostrożnie przenieść w oprószonych mąką dłoniach). Należy uważać, bo garnek będzie bardzo gorący. Garnek przykryć i piec przez 30 minut. Zdjąć pokrywę i piec dalej aż chleb będzie dobrze zrumieniony ale nie przypalony przez 15 - 30 minut (zwykle piekę 20 minut, a gdy chleb za bardzo się rumieni kładę na nim kawałek folii aluminiowej).
  • Wyjąć garnek z chlebem z piekarnika, otworzyć, po kilku minutach podważyć chleb nożem i wyjąć go z garnka. Odłożyć na kratkę do całkowitego ostudzenia. Kroić dopiero po ostudzeniu, po około 1 godzinie.
 Smacznego:)

16 komentarzy:

  1. uwielbiam chleby z garnka!
    a im grubsza i chrupiąca skórka, tym lepiej:)
    Smakowity ten Twój bochenek!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdecydowanie właśnie skorka chrupiąca stanowi o jakości całego chlebka :D

    OdpowiedzUsuń
  3. chlebek jest na blogu Kwestia smaku .Piekłam jest pyszny

    OdpowiedzUsuń
  4. I try this recipe its really delicious, crispy crust thanks for your efforts!
    https://crackproduct.com/wondershare-recoverit/

    OdpowiedzUsuń
  5. I don't know what to say after reading this article. Anyway, hope for the best. Everything will be alright one day. Don't lose your hope. There will be a day you can do everything. I will pray for you. May God bless you.
    섯다

    OdpowiedzUsuń
  6. This was a very motivational post. I wish you all the luck. Get well soon my dear. God is with you. Happy to know that you are getting better day by day and feeling happy. Stay blessed..!!
    스포츠토토

    OdpowiedzUsuń
  7. Undeniably believe that which you stated. Your favorite reason appeared to be on the net the simplest thing to be aware of. I say to you, I certainly get annoyed while people consider worries that they plainly do not know about. You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the whole thing without having side effect , people can take a signal. Will likely be back to get more. Thanks
    한국야동

    OdpowiedzUsuń
  8. Learning is the process which I think never be ended because in every stage of life a person have able to learn new things, modify and implement to his life.
    토토사이트

    OdpowiedzUsuń
  9. Thank you for posting such a great article. Keep it up mate.

    Rashtriya Parivarik Labh Yojana

    OdpowiedzUsuń
  10. Woh I'm sure lucky to search out this url throughout search engine. "Money is the most egalitarian force in society. It confers power on whoever holds it." by Roger Starr. https://www.5g999.co/baccarat

    OdpowiedzUsuń
  11. Excellent Blog! I would like to thank you for the efforts you have made in writing this post.

    바카라사이트

    OdpowiedzUsuń
  12. I would like to thnkx for the efforts you have put in writing this blog. I am hoping the same high-grade blog post from you in the upcoming as well. In fact your creative writing abilities has inspired me to get my own blog now. Really the blogging is spreading its wings quickly. Your write up is a good example of it
    บาคาร่า

    OdpowiedzUsuń
  13. pg slot ทุนน้อย (pg slot) เป็นที่นิยมจากนักการพนันทั้งโลก เนื่องจากเป็นเกมสล็อตออนไลน์ที่เล่นง่ายได้เงินจริง มีเงินพนันบาทเดียวก็สามารถทดสอบเล่นเกมสล็อต (PG SLOT)

    OdpowiedzUsuń
  14. That's a really impressive new idea! 안전한놀이터 It touched me a lot. I would love to hear your opinion on my site. Please come to the site I run once and leave a comment. Thank you.

    OdpowiedzUsuń

drukuj