środa, 30 listopada 2011

Pizza z szynką i rukolą

Szynka parmeńska, rukola, pomidorki koktajlowe, mozarella - idealnie komponujące się smaki - włoskie smaki. Zapraszam na niesamowitą pizze. Ciasto jest pyszne chrupkie na zewnątrz a wewnątrz puszyste. Idealnie sprężyste.  Jest to przepis na jedną z lepszych pizzy jakie jadłam.
Ciasto przygotowuje się łatwo choć trzeba mu poświęcić troche czasu na wyrabianie oraz dać mu troszkę odpocząć.
Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku.

Ciasto:
• 250 g mąki pszennej
• 150 ml ciepłej wody
• 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych instant
• 1 pełna łyżeczka soli
• pół łyżeczki cukru
• 1 łyżka oliwy z oliwek



Sos pomidorowy:
• 1/2 puszki pomidorów w sosie pomidorowym
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• suszone oregano
• sól, pieprz, cukier




Dodatki:

  • 1 kulka białej mozzarelli
  • 6 plasterków cienko pokrojonej szynki parmeńskiej
  • 20 pomidorków koktajlowych
  • 2 duże garście rukoli
  • pęczek świeżej bazylii
Wykonanie:
  • Drożdże rozpuszczam w 60 ml ciepłej wody, dodaję cukier i 3 łyżki mąki. Odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Mąkę przesiewam do miski, mieszam z solą. Wlewam wyrośnięte drożdże, oliwę oraz resztę ciepłej wody. Wyrabiam ciasto przez 10-15 minut aż będzie elastyczne i gładkie. Przykrywam ściereczką i odstawiam na 1 i 1/2 do 2 godzin do wyrośnięcia.
  • Zagotowuję pomidory wraz z oliwą, doprawiam solą, odrobiną cukru, suszonym oregano i pieprzem, gotuję na wolnym ogniu przez 10 minut.
  • Wyrośnięte ciasto dzielę na 2 części, obsypuję mąką, rozwałkowuję na placki. Kładę je na posmarowanych oliwą blachach, odstawiam na 1/2 godziny do podrośnięcia.
  • Na pół godziny przed pieczeniem pizzy piekarnik nagrzewam do maksymalnej temperatury, 250℃.
  • Podrośnięte pizze smaruję sosem pomidorowym, rysując okręgi, posypuję suszonym oregano, układam plasterki mozzarelli oraz połowę pomidorków.
  • Pizze piekę w górnej części piekarnika, przez 10 - 12 minut.
  • Zaraz po wyjęciu z piekarnika, w środkowej części każdej pizzy układam po 3 plasterki szynki parmeńskiej. Na całości rozkładam  rukolę i resztę świeżych pomidorków. Posypuję listkami świeżej bazylii oraz gruboziarnistą solą morską.
Smacznego:)

6 komentarzy:

  1. Jak dobrze zobaczyć moją ukochaną rukole i to w tak apetycznym towarzystwie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. these websites are really needed, you can learn a lot. 카지노사이트

    OdpowiedzUsuń
  3. whoah this blog is wonderful i really like studying your
    posts. Stay up the great work! You realize, lots of individuals are searching around for this information, you can aid them greatly. 스포츠토토

    OdpowiedzUsuń
  4. Terrific work! This is the type of info
    that are meant to be shared around the net.
    Shame on Google for not positioning this submit higher!
    Come on over and visit my web site . 토토사이트
    Thank you =)

    OdpowiedzUsuń
  5. Thanks for sharing this awesome blog. The Mouse Scroll Test measures your scrolling speed. What is your scrolling speed? Learn more about Scroll Wheel Test in this article.

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepis ciekawy. Tego typu ciasto mi bardzo odpowiada. Pizza jest wtedy naprawdę smaczna.

    Mój Blog: https://pizzazakopane.pl/

    OdpowiedzUsuń

drukuj