Kiedy 2 dni temu zadałam pytanie na Facebooku nie sądziłam że spotka się to z takim odzewem. Dotyczyło ono wyboru przepisu na blog. I tak niewielką różnicą głosów wygrało wczorajsze ciasto z piwem i popcornem. Dzisiaj przyszła pora na babeczki z tiramisu. Pyszne, pulchne i bardzo szybkie:)
Zapraszam
Składniki:
3 jajka
150 g cukru
100 ml oleju
100 ml likieru tiramisu jeżeli nie masz zastąp innym likierem np. Advocatem
150 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
1. Jajka z cukrem ubijać za pomocą miksera ok 5-6 min aż powstanie jasna masa.
2. Do masy z jakami dodać olej i likier tiramisu. Wymieszać.
3. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i przesianą - dokładnie wymieszać.
4. Ciasto wyłożyć do foremki na muffinki wyłożonej papierowymi papilotkami. Piec w piekarniku nastawionym na 175 C z funkcja grzania góra-dół około 20 min. Wystudzić.
250 g serka mascarpone
100 ml śmietany 30%
30 ml likier tiramisu
1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
1. Śmietanę ubić za pomocą miksera na sztywno.
2. Dodać do niej mascarpone, likier i cukier. Wszystko ubić mikserem na gładką, gęstą masę.
Krem wykładać łyżką na babeczki i obsypywać kakao.
Smacznego:)
Babeczki wyglądają super:)
OdpowiedzUsuńWiosenne!!! :D
OdpowiedzUsuńŚwietne! Z tą czapeczką z kremu wyglądają rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentują.
OdpowiedzUsuńbabeczki i to tiramisu - zabójcze kombo! do spróbowania i to szybko! ;))
OdpowiedzUsuńZdjęcia mufinek są tak piękne, że brak słów.
OdpowiedzUsuńArtystyczne wydanie mufinek. Pozdrawiam serdecznie Zosia.
OdpowiedzUsuńNo i są pyszniutkie babeczki :)
OdpowiedzUsuńNo to juz wiem co zrobię na dzisiejszy wieczór! Dziękuje!
OdpowiedzUsuńJakie one wiosenne, same w sobie stanowią boską dekorację stołu!! Mojej Julce strasznie tęskno do takich babeczek a że uwielbia Tiramisu tymi ją uszczęśliwię, biedna za kilka dni ma egzamin szóstoklasisty i każdego dnia jakieś sprawdziany, kartkówki, wypracowania :( Należy się Julii taka nagroda! Pozdrawiam cieplutko :*
OdpowiedzUsuńpiękne baby:)
OdpowiedzUsuńCudne:) aż się proszą żeby już przyszła wiosna. Może jutro:)
OdpowiedzUsuńMmmm muffinki :)
OdpowiedzUsuńSame ulubione smaki!
OdpowiedzUsuńBabeczki wyglądają cudnie!
Pozdrawiam serdecznie!
Basia
ślicznosciowe grzybki :)
OdpowiedzUsuńŚliczne i mają cudowne ubranka :)
OdpowiedzUsuńHmm, mam pytanie, co to jest "likier tiramisu"? Ja do tiramisu dodaję likieru amaretto...
OdpowiedzUsuńAsiu ja uzyłam takiego:
Usuńhttp://screwdriver.pl/img/alkohole/150.jpg
Pysznie wyglądają te babeczki :)) No i cudowne papilotki :) Mogłabyś zdradzić, gdzie można takie nabyć? :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Ikea:)
UsuńDziękuję bardzo za odpowiedź! :)
UsuńWyglądają pysznie ! Na pewno zrobię :) A ile babeczek wychodzi z proporcji podanych w przepisie ? :D
OdpowiedzUsuńmi wyszło 15 sztuk
UsuńDziękuję :)))
Usuńsmakowicie wyglądają!!!
OdpowiedzUsuńZrobiłam! Nawet 2 porcje! Wczoraj i dziś! Na 12 sztuk wyszło mi za dużo ciasta, następnym razem zrobię z mniejszej porcji a krem przy umiarkowanym stosowaniu (jak odcinam czubek, wybieram trochę ciasta ze środka i nakładam krem, sypie kakaem i zamykam czubkiem) wystarczy nawet na ok. 20 muffinek. A i do kremy więcej likieru żeby mocniej czuć %. :)
OdpowiedzUsuń